Delegatie Wit-Rusland bezoekt Brakkenstein voor inspiratie

Krachtige Kernen over de grenzen heen

Het was een gezellige bijeenkomst in Brakkenstein, Nijmegen. Het HAN Centre of Expertise Krachtige Kernen kreeg bezoek van een delegatie uit Wit-Rusland (Belarus). In Boszicht kregen ze meer te horen over Krachtige Leerkring Brakkenstein en mobility as a service (de samenreisapp). Ook sprak Ben van Essen namens Samenwerkingsverband Burgerkracht in Europa (SBE), over de kracht van de gemeenschap in Nederland.

Tijdens het evenement Global Sustainable Municipality in NoordrijnWestfalen, zag de delegatie uit Wit-Rusland de presentaties van Iris Haarland, projectcoördinator Mienthuus en gezondheidscoach. Deze presentaties over smart villages en het interactieve, Duits-Nederlandse online-offline dorpsplein MIENTHUUS.de wekte de interesse bij de groep, daar wilden ze meer over weten. Allemaal zijn ze actief met duurzaamheid en de maatschappelijke en economische ontwikkeling van hun regio’s Vilejka en Mogiljov. Bij de gemeente, in de zorg, als journalist, het is een diverse groep, maar allen met dezelfde interesse voor leefbaarheid van kleine gemeenschappen.

Nijmegen: versterken gemeenschap

De delegatie uit Oost-Europa zocht goede voorbeelden van onder andere duurzaamheid, digitalisering en burgerinitiatieven met als doel het versterken van dorpen en gemeenschappen in de regio. Zo kwam Iris op het idee om Nijmegen te bezoeken. Als lid van de werkgroep SBE, een samenwerkingsverband tussen Landelijke Vereniging van Kleine Kernen (LVKK), Humanitas, Centre of Expertise Krachtige Kernen en Forte Welzijn, wist ze hoeveel goede voorbeelden in deze regio waren.

Het Centre of Expertise Krachtige Kernen organiseerde een ochtendprogramma in de Krachtige Leerkring Brakkenstein. “Hoe werkt leefbaarheid in Nederland en Duitsland? Wat zijn voorbeelden? Hoe werken de instanties samen? Met deze vragen kwam de delegatie bij ons terecht,” vertelt Iris. Ben van Essen (lid landelijk bestuur LVKK), vertelde in woonzorgcentrum Boszicht over de verschillende organisaties in hun samenwerkingsverband. Ook vertelde hij over de kracht van de gemeenschap. Zo gaf hij voorbeelden van dorpshuizen waar zorg, welzijn, onderwijs samenkomen met openbare functies. Echt een centrale plek voor de hele gemeenschap.

Samenreisapp voor kleine kernen

In kader van digitalisering, vertelde onderzoeker van Gideon Visser (Zorgalliantie/Krachtige Kernen) over mobility as a service, een samenreisapp in de achterhoek. Deze app helpt mensen in de kleine kernen om mobiel te blijven met het openbaar vervoer. “De delegatie vond het een fantastisch programma. Ze zagen veel goede voorbeelden en kansen tot samenwerking,” vertelt Iris. Zij ging ook nog met de delegatie op bezoek bij het dorpspleinproject MIENTHUUS.de* in Kranenburg, fietsten door de groenste hoofdstand van Europa (Nijmegen) en bezochten de provincie Drenthe, waar een deel van de delegatie kennismaakten met best practices van dorpsvernieuwing en landbouw.

“In de kleine gemeenschap, zoals Kranenburg en de dorpen in de achterhoek, is er de vraag hoe we mensen in het dorp kunnen houden,” zegt Iris. “Creatieve strategieën zijn hier nodig en elke generatie wil meedoen. Het uitzoeken van partners, aansluiting zoeken bij lopende projecten, het zijn thema’s waar de delegatie meer over wilde weten. De organisatiestructuren en verantwoordelijkheden, daar hadden ze nog veel vragen over.” De lunch werd verzorgt door BUUR. Waar de delegatie een korte toelichting kreeg over hoe BUUR een bijdrage levert aan het plezier wonen in de wijk. Deze centrale ‘huiskamer’ is bedacht en gerealiseerd door de wijk. Wijkactiviteiten, sociale projecten, een eetcafé, BUUR Is het middelpunt van samenkomen in de wijk.

Samenwerking Wit-Rusland versterken

De komende tijd wordt de samenwerking met Belarus versterkt. “We willen samen leren en ervaringen in beide richtingen uitwisselen”, gaat Iris verder. “Er is weinig bekend over het land, zowel in Duitsland als in Nederland. Maar dat zal in de toekomst veranderen. We werken samen met partners, gemeenten, openbare instellingen, universiteiten en gemeenschappen uit Nederland en Duitsland om de uitwisseling van ervaringen in concrete projecten te intensiveren.”

De studiereis werd mogelijk gemaakt door het ondersteuningsprogramma Belarus, dat onder toezicht staat van het International Education and Exchange Institute gGmbH Dortmund-IBB Dortmund namens de Duitse federale overheid.

* Over Mienthuus
Iris is expert voor gezondheid en maatschappelijke ontwikkeling en projectcoördinator van Mienthuus. Met vrijwilligers helpt het project Mienthuus de leefbaarheid in kleine gemeenten en dorpen verbeteren door de inwoners te stimuleren meer contact met elkaar te zoeken, bijvoorbeeld door de organisatie van workshops en repaircafés. Dit van oorsprong Nederlandse initiatief onder de naam “Mijn buurtje” hebben de gemeente Kranenburg, Stichting Welzijn Groesbeek, Stichting wijkkrant en wijkwebsite Nijmegen-Oost en Seniorenresidenz Medicare Kranenburg met succes in Kranenburg geïntroduceerd.