Ontwikkelen door te ervaren en te bewegen bij ABC Bemmel

Dreammap – scan de QR code voor de link naar de video

Van blotevoetenpad tot dojo. Vanuit enorme passie om de positieve psychologie, het bewegen en ervaringsgericht leren toe te passen in hulpverlening is agogisch buitencentrum (ABC) in Bemmel ontstaan. Er werken geen hoveniers of wandelcoaches, maar een heel team dat specialistische begeleiding en ondersteuning biedt aan gezinnen, jongeren en (jong)volwassenen.

In hun werk bij grote hulpverleningsorganisaties miste eigenaars Olga en Patrick ruimte en tijd om cliënten te laten ervaren in beweging en zelf keuzes te laten maken. “In de hulpverlening wordt veel gepraat aan tafel en mooie plannen neergelegd”, geeft Patrick aan. “Maar ik denk dat er veel dingen anders kunnen in de zorg. Onze visie is om cliënten in beweging te laten ervaren wat ze wel kunnen, welke keuzes ze maken en hoe ze daar zelf oplossingen voor vinden vanuit hun kwaliteiten.”

Ooit was voor Patrick en Olga de stip op de horizon om een boerderij te hebben. Een boerderij met een blotevoetenpad, dieren om te houden en met veel buitenruimte om aan de slag te gaan. Patrick: “Die boerderij hebben we (nog) niet, maar inmiddels wel een heel mooi pand in Bemmel met trainingsruimte beneden en boven. Met een beweegbundel en bokszakken. De polder is in de buurt en er is een moestuin bij het pand. We hebben gerealiseerd wat we toen voor ogen hadden.”

Moestuin – scan de QR code voor de link naar de video

De inzet van ABC Bemmel is heel divers en voor de hulpverlening soms nog wat ongrijpbaar. Maar de vele cliënten die inmiddels de weg naar ABC Bemmel weten te vinden, geeft aan dat de visie aanslaat. Patrick: “We proberen te normaliseren waar het mogelijk is, en te ondersteunen waar nodig is. Normaliseren is ook vooral gebruik maken van de talenten die er al zijn en daarbij aansluiten met creativiteit.” Het pand staat vol gave dingen passend bij de cliënten, zo is er veel sport- en knutselmateriaal te vinden. Met cliënten maken ze bijvoorbeeld een masker. “Aan de buitenkant van het masker laat je zien wat de buitenwereld ziet en aan de binnenkant schilder of teken je wat je werkelijk voelt”, vertelt Patrick. Boksen wordt ingezet om te ervaren hoe het is om in contact te zijn met iemand. Dat gaat over respect en veiligheid. Maar ook om te ervaren hoe het is om je heel weerbaar of sterk te voelen om fitheid en conditie te trainen. Patrick: “Als je lekkerder in je vel zit, dan zit je ook vaak lekkerder in je hoofd. Ook zetten we klimmen in, omdat we al veel zien in de manier waarop je keuzes maakt. Ben je een denker die het al lastig vindt om te gaan klimmen? Of stap je zo in en loop je dan op een gegeven moment vast? En durf je op dat moment dan ook te communiceren en om hulp te vragen?”

VR – scan de QR code voor de link naar de video

De tools die ontwikkelt worden, zijn veelal organisch ontstaan. Blijkt iets goed aan te slaan, dan wordt de tool aangepast zodat het hele team het kan gebruiken. Zo is er een dreammap in een virtuele wereld ontwikkelt. Je zet een VR-bril op en stapt op een eiland die je helpt om van dromen naar doelen te komen. En in de moestuin hebben we het blotevoetenpad gericht op sensorische integratie. “Om cliënten letterlijk te laten voelen en ervaren”, geeft Patrick aan. “Van daaruit komen de gesprekken wel. Dat doen we niet aan tafel, maar lekker in beweging. We werken met een heel divers team, dat maakt ook dat we hele gave, creatieve oplossingen voor situaties bedenken.”

Als ondernemer kun je jouw visie in de praktijk inzetten, zoals jij het voor ogen hebt. Maar welke resultaten levert het op? Patrick: “We kijken naar hoe clienten scoren op schaalvragen of in het zelfredzaamheid model (zrm). Daar scoor je op allerlei domeinen en zien we terug dat wat er ingezet wordt ook effect heeft. Cliënten kunnen het veelal ook kopiëren naar situaties in hun dagelijks leven. Bijvoorbeeld de polderplons. Dat is zo’n voorbeeld dat je iets doet wat ver buiten je comfortzone ligt. Niet leuk om in koud water te zitten, maar waarbij we het wel direct kunnen koppelen aan die momenten die je heel spannend vindt, bijvoorbeeld om naar een winkel te gaan. Dat is eigenlijk het koude water dat je het liefst wilt vermijden. Je leert dat het oké is om controle te houden op het moment dat je het doet, maar je moet het ook ervaren.

Rugzak – scan de QR code voor de link naar de video

Vanuit de Leerkring Lingewaard kwamen er al regelmatig HAN studenten over de vloer bij ABC Bemmel. “Het is erg verfrissend om studenten hier te hebben”, geeft Patrick aan. “Niet alleen voor stage, maar de ook de onderzoeksgroepen die kijken met een andere blik naar situaties. Er zijn eigenlijk bijna altijd goede ideeën uit voortgekomen.” ABC Bemmel is sinds kort participant van de Zorgalliantie. Patrick: “We hopen hiermee een volgende stap te maken op het gebied van professionaliseren en innoveren. Kijken wat we van elkaar in de regio nog kunnen leren.”

Twee jaar geleden mocht ABC Bemmel de Zorgprijs ontvangen uit handen van minister Sander Dekker en vanuit de gemeenschap ontving ABC Bemmel de nominatie voor ‘de meest betrokken ondernemer. Patrick: “De lat ligt hoog, maar we willen het echt goed doen. Dat komt echt voort uit passie en betrokkenheid. Als zorgondernemer blijft het niet bij plannen, maar ga je ook handelen. Als we daarmee iets kunnen bijdragen aan verbeteringen in de zorg, dan hebben we ons doel bereikt.”

Zorgalliantiecafe – 12 mei 2022
Zelf een kijkje nemen bij de ondernemers van ABC Bemmel? Meld je dan aan voor het Zorgalliantiecafe op 12 mei.
Sociaal Ondernemerschap – Zorgalliantie

Over ABC Bemmel
ABC Bemmel – Natuurlijk in contact