Scriptie: Onderzoek naar de mogelijkheid om op kamers te gaan in Uden

In deze scriptie wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor jongeren om op kamers te gaan in Uden. De jongeren in Uden zijn klaar om uit huis te gaan, maar kunnen in de huidige woningmarkt geen betaalbare koop of huurwoning vinden. De koopwoningen zijn te duur, de huurprijzen en inkomenseisen zijn te hoog en de wachtlijsten zijn te lang. De jongeren worden al snel genoodzaakt om te blijven wonen in het ouderlijk huis of om in een studentenwoning te wonen buiten hun leefomgeving.

Er is gepoogd antwoord te krijgen op de hoofdvraag: Hoe wordt het mogelijk gemaakt om kleinschalige, circulaire woningen te realiseren voor en door startende jongeren op een tijdelijke locatie in Uden? Om deze vraag te beantwoorden, wordt er een ontwikkelstudie uitgevoerd naar circulaire tiny houses voor en door startende jongeren.

Er wordt ook omschreven op welke manier dit project een bijdrage kan leveren aan deze transitie. De resultaten van de onderzoeken tonen aan dat de doelgroep behoefte heeft om uit huis te gaan. Dit kan samenwonend zijn met een partner, vrienden of studenten, maar ook alleen. Slechts een klein deel van de jongeren is bereid om vrijwillig mee te bouwen aan de tiny houses. Op de toegewezen locatie worden er niet veel meer kleinschalige, circulaire woningen gerealiseerd dan het aantal jongeren die zeker bereid zijn mee te willen bouwen.

Om met dit project een bijdrage te leveren aan een circulaire economie, wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande materialen. Het ontwerp van de kleinschalige, circulaire woningen, oftewel de verplaatsbare tiny house, is gebaseerd op een tweedehands zeecontainer met een oppervlakte van ongeveer 28 m2. Er worden tien tiny houses geplaatst op de locatie. In een bestaande vrijstaande woning passen vijf studio’s van verschillende grootte, namelijk van 11 m2 tot 24 m2.

Het concept, de jongeren die zelf de tiny houses gaan bouwen, bespaart niet enkel bouwkosten, maar ook bouwtijd. Door het arbeidstekort kunnen de wachttijden van aannemers hoog oplopen. De terreinindeling geeft weer hoe de ontwikkeling van dit project eruit komt te zien. De tiny houses worden geïntegreerd in het groen waardoor het een parkachtig gebied wordt. Het terrein, dat momenteel leeg staat,krijgt met dit project een functie terwijl het bijdraagt aan het oplossen van een maatschappelijk probleem, namelijk het tekort aan huisvesting voor jongeren. Het project heeft de potentie om werkelijkheid te worden.

>> Naar de scriptie