Column: Ontmoetingen

door: Wendy Kemper-Koebrugge

Een netwerk draait om ontmoetingen. Die je inspireren, die je op andere gedachten brengen, waarin je mensen tegenkomt om nieuwe dingen mee op te zetten. Dus organiseren we allerlei ontmoetingen binnen de Zorgalliantie of doen we mee met ontmoetingen die jullie organiseren. In het gebied waar jullie elkaar treffen (vaak in een gemeente, het dorp of de wijk) of op thema. Door de jaren heen hebben we wel geleerd wat een ontmoeting nu een goede ontmoeting maakt.

Door een ontmoeting goed voor te bereiden. Een diversiteit aan mensen aanwezig te hebben, dus voegen wij onderzoekers en studenten toe aan bijeenkomsten. Elke keer merk ik hoeveel het doet als je mensen aanwezig hebt die er niet altijd zijn, de vragen stellen waar je zelf niet meer op komt. Of het gesprek veranderen. Want als je dezelfde mensen aan tafel hebt, kun je vaak al uittekenen hoe de ander gaat reageren (en anticipeer jij daar dus ook op).
We worden vaak ook gevraagd of we een rol kunnen spelen in de organisatie of de gespreksbegeleiding. En dit is niet alleen omdat de meeste leden van ons netwerkteam kennis hebben van onderwijs (en dus hoe je een groep ‘on target’ houdt), maar misschien nog wel meer omdat we een neutrale partner zijn.

Tijdens de ontmoeting kunnen we daarmee ook meer gelijkwaardigheid creëren tussen alle partijen aan tafel. Gelijkwaardigheid tussen de gesprekspartners is misschien nog wel het belangrijkste. Dit betekent dat je serieus wordt genomen, dat alle soorten kennis even belangrijk zijn, dat je keuzes hebt en je gelijkwaardig behandeld voelt.

En na de ontmoeting er op terugkomen. Niet doordat de organisatie een takenlijstje heeft, maar doordat je als deelnemer een afspraak maakt met een van de andere deelnemers. Om door te gaan met wat je heeft geïnspireerd, om samen iets op te pakken.

In het najaar gaan we daar graag weer mee verder. In de tussentijd wens ik iedereen mooie ontmoetingen op vakantie. Van die toevallige ontmoetingen, die je nooit van tevoren bedacht had, maar waar je ook met inspiratie door terugkomt.

Een goede zomer gewenst, namens het hele netwerkteam van de Zorgalliantie en het Centre of Expertise Krachtige Kernen!

Wendy Kemper, Jonathan van Deutekom, Saskia Poelen, Elma Vriezekolk, Corné van Asten, Dort Spierings, Natasja Janssen, Simone Boogaarts, Marsja van Leest, Sandra Hogeling, Melanie de Kater, Karin Thuis, Frits Baghus, Marc Horsten. En na de zomer ook Lianne Vlug en Marianne Lensink.