Column: Leren van andere landen…

Afgelopen najaar waren we met een groep in Japan om te leren hoe zij in hun maatschappij ouderenzorg organiseren wanneer 1 op de 3 mensen in je samenleving boven de 65 jaar is. En wat het betekent om in zo’n vergrijsde maatschappij te leven. Een ding viel al op: in Japan is dat niet vergrijsd, want Japanners worden genetisch gezien gemiddeld niet grijs. En ze lopen veel beter, dus daaraan zie je ook niet dat iemand ouder is. Dus zagen we het alleen aan krommere beentjes. En door het te vragen.

Dus er is veel te vertellen en te delen over Japan. Onze groep kwam ook terug met het gevoel dat we moeten delen wat we daar hebben geleerd, omdat ook wij naar een vergrijsde maatschappij gaan. Waarin in 2040 één op de vier mensen boven de 65 is. Waarin we minder professionals in wonen-welzijn-zorg hebben. Waarin mensen het meer in de gemeenschap met elkaar samen moeten regelen.
Wat betekent dat we naar een ‘piggyback society’ gaan waarin één persoon één iemand anders helpt (op de rug moet nemen). We hebben nog tijd om ons daarop voor te bereiden, maar we moeten eigenlijk veel meer doen en sneller.

Mooi om te merken is dat mensen het graag over de situatie in Nederland hebben via het bochtje van een ander land. Want door het te hebben over Japan, heb je het eigenlijk over Nederland. Maar dan zonder het oordeel, met de vergelijking van hoe het er ook uit kan zien. En dus vertellen we het verhaal. Op de stakeholdersbijeenkomst van Pleyade, bij het managementteam van Innoforte, bij het congres van de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn (WZW), in onze masterclass, op ons bestuurdersevent, in de International Week van de HAN en natuurlijk vertellen de deelnemers van de studiereis het verhaal in hun eigen organisaties.
Wauw, wat een bereik heb je dan als je je netwerk gebruikt! Waarin mensen geïnspireerd worden en het daardoor weer aan anderen doorgeven. En de mooie voorbeelden in Nederland gedeeld en verrijkt worden met een goed gesprek.

Dus bij deze een uitnodiging aan ons allen; laten we vooral de maatschappelijke dialoog voeren over hoe we verder komen in Nederland, via het bochtje van inspiratie uit andere landen. En elkaar aansteken in enthousiasme hierover!

Wendy Kemper-Koebrugge
Programmamanager Zorgalliantie