armoede en arbeid

Versnellingskamer: Armoede

Wanneer:
17 SEP. 2020 om 15:00
Waar:
Groenewoudseweg 1, Nijmegen

Op donderdag 17 september vindt een versnellingskamer plaats rond het thema Armoede.

Tijd
15.00-17.00 uur

Locatie
Cultureel Centrum de Kinkel,  Van Ambestraat 1, 6681 AK Bemmel
Bekijk hier de route.
(de versnellingskamer heeft voldoende ruimte om 1,5m afstand te houden)

Programma
Tijdens de versnellingskamer gaan we graag met je in gesprek over de ervaringen, inzichten, kansen en oplossingen op basis van de onderstaande onderwerpen.

Tafel 1 – Wij gaan lopen op 1 signaal
Gespreksleider Marieke van Kesteren (Oosterpoort)

Woningcorporatie Oosterpoort in Berg en Dal benadert huurders als er 1 maand betalingsachterstand is, eerder dus dan wat er in landelijke convenanten is voorgesteld. Het aantal huurders met een betalingsachterstand is niet gegroeid. Het aantal huurders met een betalingsregeling wel. In de afgelopen periode hebben ze gezien dat het bij een betalingsachterstand vaker om ZZP’ers gaat.

Tafel 2 –  Sociale cohesie waar je ‘u’ tegen zegt
Gespreksleider Gert van der Steen (Synthese)

Nu we allemaal te maken hebben met de effecten van Corona, heerst er een collectief begrip voor elkaar. Er is een gezamenlijke omstandigheid die ervoor zorgt dat we vaker aan elkaar vragen ‘hoe het gaat’ en ‘of we het redden’. Ineens lijkt schaamte deels naar de achtergrond te verdwijnen.
Zowel mondelinge als schriftelijke communicatie krijgt een andere tone-of-voice krijgt. Hoe houden we deze norm vooral vast vanuit vertrouwen, gelijkwaardigheid, begrip?

Tafel 3 – Tobbende boeren, de mens achter de cijfers
Tafelleider Carinda Jansen (HAN)

In onder andere Leudal is geconstateerd dat er een groep agrariërs moet zijn met financiële zorg. Maar ook in andere gebieden in de regio met kleine kernen heerst het vermoeden dat hier verborgen armoede bestaat. ‘Vanuit de statistieken weten we dat ze er moeten zijn.’ Wie zijn die agrariërs? Waarom vragen ze geen hulp? Klopt de aanname dat er veel agrariërs met financiële problemen zijn? Waar ligt hun behoefte dan? We gaan dit niet oplossen, maar we gaan wel eerst luisteren. Kortom: wat is het verhaal achter de cijfers?

Tafel 4 – Een warm vervolg op Tozo
Gespreksleider Bertine Rosink (HAN)

In de afgelopen periode hebben veel ZZP’ers zich gemeld in verband met de Tozo-regeling. Op welke manieren zorgen we ervoor dat deze ondernemers ook een volgende keer tijdig aan de bel trekken als ze financiële problemen hebben? Dus niet te lang wachten, maar dat ze ook weten waar ze terechtkunnen.

De wijze van aanvragen was eenvoudig en gebaseerd op vertrouwen. Men hoefde weinig informatie te overleggen. Is deze versimpeling ook bij toekomstige aanvragen mogelijk? Hoe ga je ernaast staan, en niet erboven? Je krijgt maar 1 kans om écht in contact te komen: de juiste toon en het juiste aanbod zijn dan ook cruciaal.

-> Meer over het concept versnellingskamer

Logo Werkplaats Sociaal Domein Nijmegen

Logo Zorgalliantie