Online ontbijtsessies Japan (VOL)

Wanneer:
24 OKT. 2023 van 08:00 tot 09:30
Waar:
Online
Door:
Zorgalliantie & CoE KK/HAN Academie Built Environment

Inzichten & vergelijken op het gebied van wonen, welzijn, zorg, stedenbouw en architectuur.

We hebben te maken met een forse vergrijzing en met een behoorlijke wooncrisis. Tegelijkertijd kampen we met de stikstofcrisis die de bouw afremt. Hoe gaan we met deze uitdagingen de maatschappij verder inrichten? Een deel van de antwoorden ligt in Japan. Japan loopt zo’n 10 jaar op ons voor op het gebied van vergrijzing. We kunnen dus veel leren van dit strak georganiseerde land.

In oktober maken werkveldrelaties een studiereis naar Japan. Met twee unieke online ontbijtsessies delen de deelnemers van de reis hun kennis en ervaring met het werkveld in Nederland. Zij doen  waardevolle inspiratie op op het gebied van wonen, welzijn, zorg, architectuur en stedenbouw waar ze in Nederland mee aan de slag kunnen en die ze graag delen tijdens de sessies.

Wil je meer weten over hoe men omgaat met de snelle vergrijzing in Japan? Of heb je belangstelling voor de ontwikkeling van Japanse architectuur en stedenbouw? Geef je dan nu op voor een ontbijtsessie en ontvang praktische tips waar je in de praktijk direct mee aan de slag kunt.

Ontbijtsessie 2:  dinsdag 24 oktober 2023  van 08.00 – 9.30 uur NL-tijd
In Japan zijn meer dan 50.000 mensen ouder dan 100 jaar. Hoe gaan zij om met vergrijzing en hoe ontwikkelt de Japanse architectuur en stedenbouw zich? Er is een drastisch te kort aan jonge handen die de maatschappij vooruithelpen. Omdat Japan ver op ons voorloopt, is het belangrijk in hun keuken te kijken. Iedereen woont er in de enorme steden fatsoenlijk en betaalbaar, treinen rijden op tijd en de zorg is tot in de puntjes georganiseerd. Hoe doen ze dat?

In de tweede ontbijtsessie zoomen wij in op het thema wonen (voor ouderen), architectuur en stedenbouw in Japan.’ Inmiddels hebben deelnemers boeddhistische tempels bezocht – w.o. de Senoji Temple en de Imperial Temple –, het Ginza shopping district doorkruist, door het Sugano Jizo-dori gelopen, een ‘shopping street for eldery people’ en andere architectonische hoogstandjes bezichtigd. Deelnemers aan de Japanreis zullen hun ervaringen over de woonsituatie van Japanners met je delen.

Deelname is kosteloos.

Beide ontbijtsessies bijwonen?
Kijk hier voor de ontbijtsessie van 16 oktober.

Wil je meer weten over de ontbijtsessies? 
Neem gerust contact op met Melanie de Kater of Frank Kersten.
Meer over de studiereis
Studiereis Japan – Zorgalliantie