Studiereis Japan: inzichten & vergelijken op het gebied van wonen, welzijn, zorg, stedenbouw en architectuur

Van 13 t/m 29 oktober 2023 organiseren Zorgalliantie & Krachtige Kernen en de Academie Built Environment (HAN) een studiereis voor onze partners uit het werkveld naar het land van de rijzende zon: Japan. Het programma is opgebouwd uit twee thema weken; de eerste week is gericht op wonen, welzijn en zorg en de tweede week op architectuur en stedenbouw.

Meer dan 50.000 mensen zijn er ouder dan 100 jaar. Door de vergrijzing zijn er meer huisdieren dan kinderen, capsule hotels is er het antwoord op ruimtegebruik in de grote steden. Het magische land waar Westerse en Oosterse werelden samenkomen.

Waarom Japan?
Japan behoort net als Singapore, Taiwan en Hongkong al jaren tot één van de meest ontwikkelde landen in Azië. Strakke wolkenkrabbers, boeddhistische monumenten en traditionele paleizen wisselen elkaar af. De basisvoorzieningen zoals de ziekenhuizen en slaapaccommodaties zijn er net zo modern als in Nederland. Het land kent echter daarnaast nog vele traditionele, Oosterse invloeden: respectvol, hiërarchie bewust, aandacht, stiptheid maken dit land tot een fraaie mix van moderniteit en traditie, en dan hebben we het nog niet over het altijd verse eten.

Week 1 | wonen, welzijn en zorg
Japan heeft een sterke vergrijzing met een grote vitaliteit, waardoor wonen-zorg-welzijn zeer interessant zijn om inzicht te krijgen en te vergelijken met de onze samenleving. De zorg in ouderencentra is er bijvoorbeeld goedkoper dan zorg thuis. Onze partner Toyo Universiteit ontvangt ons graag en laat meer van de inside van Japan zien. We gaan inzichten opdoen rondom de ouderenzorg en huisvesting, verbinding van zorg en welzijn en welke rol wonen daarbij kan spelen.

Week 2 | Architectuur en stedenbouw
De tweede week is gericht op architectuur en stedenbouw, zowel traditioneel als modern. We bezoeken een vaste relatie op een van de universiteiten en een of meerdere architectenbureaus. Daarnaast is de architectuur overal om ons heen met gebouwen van Kengo Kuma, Shigeru Ban, Tadao Ando, naast de oude tempelcomplexen.
Uiteraard bieden beide weken ruimte voor culturele inspiratie en om te netwerken. En je kan er voor kiezen om 1 week mee te gaan (wonen, welzijn zorg of architectuur). Het volledige programma van twee weken te doen, of om 1 week mee te gaan en zelf een week rond te trekken.

Voor wie?
Wil je meer weten over hoe men omgaat met de snelle vergrijzing in Japan? Of heb je belangstelling voor de ontwikkeling van Japanse architectuur en stedenbouw? De reis is bijvoorbeeld interessant voor beleidsmedewerkers, managers of projectleiders.

Masterclass 21 maart
Meer weten over de reis? Alvast inspiratie opdoen? Of wil je meer weten voordat je deelneemt? We organiseren op 21 maart een masterclass over Japan.
Masterclass Japan – Zorgalliantie

Meer over de studiereis
Studiereis Japan – Zorgalliantie