Online technologie zorg en welzijn in de versnelling

Dat technologie in zorg en welzijn leeft in coronatijd, blijkt wel uit hoe drukbezocht de online versnellingskamer van 5 november was. Maar liefst 50 mensen gingen tijdens de versnellingskamer Technologie in Zorg en Welzijn in gesprek over hoe corona het werken met online technologie heeft versneld. Met goede voorbeelden uit de ouderenzorg, het jongerenwerk, logopedie en fysiotherapie.

Consulenten zorgtechnologie Lizzy Sinnema en Ron Hendriks van BrabantZorg, vertelden aan de thematafel 1 over het gebruik van tablets voor zorg op afstand en sociaal contact. Het dagbestedingsprogramma ging bijvoorbeeld helemaal online. Dit was volgens het tweetal heel intensief om voor te bereiden. De filmopnamen maken, tv-gids creëren, het online beschikbaar maken, de investering was te zwaar voor wat het opleverde, daarom zijn ze ermee gestopt.

Meer vertrouwen in beeldzorg
Ook vertelden de consulenten over hoe beeldzorg in coronatijd een vlucht nam. Het werd veel grootschaliger ingezet. Wijkverpleegkundigen leerden zorg op afstand geven en beeldzorg liep via het platform Compaan en Zorgcentrale NAAST. Bij NAAST werken goed opgeleide professionals die op afstand meekijken met cliënten bij bijvoorbeeld het innemen van medicijnen.

Ze schakelen bij BrabantZorg nu makkelijker tussen fysiek en online. De ervaringen zijn positief, medewerkers hebben meer vertrouwen in zorg op afstand en zijn digivaardiger geworden. “Als verpleegkundigen zien dat de client er beter van wordt, dan stappen ze over hun weerstand heen”, legt het duo uit.

De deelnemers van tafel 1 vonden het leerzame voorbeelden en hopen samen op te trekken en te leren. Thematrekker Jonathan van Deutekom van het thema Technologie in zorg en welzijn: “Wat we merkten is dat vooral kleinere en middelgrote organisaties het heel waardevol vinden om deze kennis en ervaringen te horen. Ze hoeven dan niet het wiel opnieuw uit te vinden en kunnen een betere start maken met technologie initiatieven.”

Influencers inzetten bij jongerenwerk zorgt voor herkenning
Het inzetten van influencers, een FIFA-toernooi, winacties door lokale sponsors, het zijn een paar voorbeelden die jongerenwerkers Mike Adema en Boubaker Bouchalga van Bindkracht10 aandroegen. Deze jongerenwerkers uit de wijk Lindenholt in Nijmegen gingen aan thematafel 2 in gesprek over hoe hun online jongerenwerk in coronatijd rap groeide. De YouTube en sociale mediakanalen kregen veel meer volgers. “Het bereik is online veel groter en we zagen snel effect”, vertelden de mannen. Een voorbeeld dat ze gaven is de live Q&A met burgemeester Bruls. Door een persoonlijk gesprek, kregen de jongeren meer respect voor hem en de coronamaatregelen, wat uiteindelijk effect had op het gedrag.

Daarnaast trokken jongeren online veel sneller aan de bel. “Ze sturen makkelijker een DM (privébericht via sociale media, Red.) als ze alleen zijn. Het is anoniemer én persoonlijker”, vertelden de jongerenwerkers. Het inzetten van influencers was ook een slim idee. De mannen zagen dat de boodschap van een influencer veel beter aankwam bij jongeren, de herkenbaarheid hielp. Bouchalga en Adema wezen de tafelgenoten erop dat er wel veel tijd in gaat zitten. Medewerkers moeten nieuwe vaardigheden leren en jongeren wisselen nogal eens van sociale mediakanaal. Ze vinden het dan ook belangrijk dat de Social Work-studenten van de HAN ook online vaardig worden gemaakt. “Online is onmisbaar in het dagelijkse (jongeren)werk.”

Een van de deelnemers is dan ook verbaasd hoe dichtbij dit speelt en werkt. “Het gebeurt niet alleen meer in Rotterdam. Je moet in Nijmegen zijn!” Daarom gaat de groep samen verder, onder leiding van de Zorgalliantie, om ontwikkelstappen te zetten richting online jongerenwerk.

Waargenomen vooruitgang logopedie therapie gelijk
Logopedist en orthopedagoog Sanne Diepeveen van Krebbers Logopedie-Dyslexie en praktijkmanager Nicole de Baat van Fysio- en Manuele Therapie Baat gingen aan thematafel 3 in gesprek over online-initiatieven in de behandelpraktijk. Niet meer fysiek mogen behandelen, het is een hele omschakeling voor deze paramedische sector. Toch ging het werk van Diepeveen online door. Er was een beveiligd systeem, maar daar konden cliënten moeilijk mee omgaan. Whatsapp ging makkelijker, maar was weer minder veilig. Het communiceren via de mail (huiswerkopdrachten en werkbladen), werkte goed. Wel merkte Diepeveen dat stembehandeling online niet werkt. Maar niemand haakte af bij de online therapie en de waargenomen vooruitgang van de cliënten bleef hetzelfde. Sterker nog, er was zelfs een kind die het online veel beter deed.

Bij de fysiopraktijken van Nicole de Baat werd online behandeling aan iedereen aangeboden, maar het werkte niet zo goed als fysiek contact. Wat wel goed ging waren ademhalingsoefeningen, lessen zwanger&fit en coaching. Ook merkten ze dat ouderen veel digivaardiger waren dan verwacht. Een gecombineerd aanbod van online en fysieke behandeling ligt dan ook in de toekomst en is iets wat alle deelnemers van deze thematafel wel zagen zitten.

Over het thema Technologie in Zorg en Welzijn
De opbrengsten van de Versnellingskamer dragen bij aan het lopende onderzoek naar online initiatieven onder leiding van het Lectoraat Innovatie in de Care van de HAN. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Tech@doptie, iXperium Health en de Zorgalliantie. Het uiteindelijke doel: een aangescherpte aanpak op het thema technologie binnen de Zorgalliantie.

>> Meer over het thema Technologie in Zorg en Welzijn
>> Ook een versnellingskamer of andere activiteit bijwonen? Ga naar agenda voor de komende activiteiten.