Column: Inspirerende samenwerkingen

Het is zomer. En dat betekent dat we allerlei inspirerende bijeenkomsten achter de rug hebben. Hebben jullie ondertussen ook niet het gevoel dat juni bijeenkomst-seizoen is? Je kunt je hele week vullen met inspiratie. Dat betekent dat we richting volgend jaar al aan het kijken zijn hoe we dit anders kunnen plannen. Maar toch zie je in deze nieuwsmail mooie bijeenkomsten. We zijn trots op het netwerk dat we bij elkaar hadden bij ons symposium ‘samenwerken met nieuwkomers’. Niet alleen professionals uit Nederland, maar ook België en Duitsland. En nieuwkomers zelf, naast beslissers rondom beleid. In het najaar gaan we samen met de Universiteit Utrecht, de LVKK en onze Duitse partners hier nog op door. Met als doel: de potentie van nieuwkomers benutten! En dat is wel een heel ander gesprek dan ons kabinet de laatste tijd heeft laten zien…

Daarnaast zijn we bezig geweest met nieuwe samenwerkingen, die de volgende keer terug gaan komen. Met het GGZ-netwerk Sluitende Aanpak gaan we een vierjarige samenwerking aan, we wachten nog op de toekenning van ZonMw, maar zijn positief. Binnen de Regiodeal Arnhem en Nijmegen gaan we werken aan een driejarig traject Wijk- en dorpsgericht werken, waarin samen leren rondom interventies in de wijk of dorp centraal staat. Ons leertraject ‘wijkgericht ondernemen‘ past hier ook mooi bij en start weer met een volgende groep in september. En met de LVKK en andere hogescholen zijn we aan het kijken hoe we onderzoek nog meer aan burgerinitiatieven kunnen verbinden.

En persoonlijk verheug ik me ook erg op onze studiereis naar Japan dit najaar. Japan is toch wel ons voorland; daar is al 1 op de 3 mensen boven de 65 en krimpt de bevolking. Ik ben erg benieuwd hoe een samenleving er uit ziet waarin dit gebeurt. En natuurlijk wat we er van kunnen leren, wat we ook met onze digitale ontbijtsessies willen delen met mensen in Nederland.

Ondertussen wens ik jullie allemaal een mooie zomer en gezond weer terug! We zien jullie graag weer in augustus!

Wendy Kemper-Koebrugge
Programmamanager