Digitale conferentie SBE: Wat eten we morgen?

Wanneer:
25 MRT. 2021 van 14:00 tot 16:30
Waar:
Online
Door:
Samenwerkingsverband Burgerkracht Europa

Aanmelden / Registration
Het is niet meer mogelijk om je aan te melden via de website. Wil je nog deelnemen, neem dan contact op via zorgalliantie@han.nl.

It is no longer possible to register via the website. If you still want to participate, please contact us: zorgalliantie@han.nl 

Website (English)
Links to: Food for Tomorow (English version)
———————————————————————————————————————————————————-

Op donderdag 25 maart organiseert het Samenwerkingsverband Burgerkracht Europa in samenwerking met haar partners het gratis digitale symposium ‘Wat eten we morgen?’. U bent hiervoor van harte uitgenodigd. Het symposium is in het Engels en Nederlands.

Betaalbaar, gezond en duurzaam voedsel. Uit diverse landen laten we succesvolle burgerinitiatieven zien op het gebied van gezonde voeding. Bewoners met kleinschalige initiatieven kunnen zélf grote impact hebben om de ambities van ‘Green Deal’ waar te maken. De Europese Commissie heeft het Green Deal-programma ‘van boer tot bord’ vastgesteld. In veel landen in Europa zijn bewoners actief met gezonde voeding. Ze willen gezond eten, letten op de herkomst en verbouwen het soms zelf.

Waar gaan we het over hebben?
Tijdens het symposium gaat het over gezond en eerlijk eten en over de internationale samenhang daarin. In diverse thema-tuintjes laten we voorbeelden zien hoe bewonersgroepen in bijvoorbeeld Nederland, Duitsland, Belarus, België, Zuid Afrika en Zweden zelf met duurzamer, lokaal en gezonde voeding aan de slag zijn. We delen good practices en bieden inspiratie.

Voor wie is het interessant?
Bewonersgroepen die zelf bezig zijn met (de productie van) gezond eten, beleidsmakers, professionals, studenten en alle geïnteresseerden die met elkaar iets willen ondernemen op dit gebied.

Wat is het programma?
14.00 – 15.00 uur | Welkom door de dagvoorzitter Ben van Essen, (SBE) met aansluitend:

  • Toelichting op het programma-LEADER Achterhoek en het belang van voedsel daarbinnen door Maurits Steverink, coördinator platform Achterhoek Food. Een programma dat werkt aan de verduurzaming van de voedselketens in de Achterhoek. Van grond tot mond.
  • Belang van gezond, duurzaam en lokaal eten door voedingsexpert Jaap Seidell, Hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam
    Het wordt de consument niet makkelijk gemaakt. Subsidies zorgen ervoor dat het huidige voedselsysteem aantrekkelijk is voor de landbouw en goedkoop voor de consument. In de supermarkt is 50 tot 70 procent van het aanbod ongezond en niet duurzaam; voor aanbiedingen is dit zelfs 90 procent. Dat kan anders, zegt Seidell. “Zorg dat consumenten gemakkelijker gezond en duurzaam voedsel kunnen kopen, in plaats van voortdurend verleid te worden door onverantwoorde keuzes. Doe dat door middel van prijsbeleid.” De kosten die voedselproductie heeft op gezondheid en milieu zouden moeten worden doorbelast in de prijs. De coronacrisis maakt die oproep alleen maar urgenter; de gevolgen van het virus zijn voor mensen met gezondheidsproblemen vele malen erger dan voor mensen met een goede gezondheid.
  • Ecologisch leven in huis, tuin en daarbuiten. Wat doen 21.000 leden van Velt? Door Leen Laenens, voorzitter Velt.
    Gezond leven op het ritme van de seizoenen en met respect voor de natuur. Dát is voor Velt het uitgangspunt voor ecologie. Dit betekent dat we geen kunstmest of pesticiden gebruiken in de tuin én dat we aandacht hebben voor het gebruik van seizoensgroenten en -fruit in de keuken. Maar het heeft ook te maken met bewust(er) omgaan met energie. Met onze kwaliteitsvolle publicaties en samenwerkingsverbanden dragen we bij tot de ontwikkeling van een ecologisch leven vorm in huis, tuin en daarbuiten en een duurzame levensstijl. In Vlaanderen en Nederland tellen we al 21.000 leden en ruim 150 lokale afdelingen, werkgroepen en samentuinen. Hiermee zijn we ook een spreekbuis voor de belangen van ecologische consumenten.

15.00 – 15.30 uur  | 1e ronde, keuze uit een van de interessante thema-tuintjes
15.30 – 16.00 uur | 2e ronde, keuze uit een van de interessante thema-tuintjes
16.00 – 16.30 uur | 3e ronde, keuze uit een van de interessante thema-tuintjes

Organisatie
De organisatie is in handen van het Samenwerkingsverband Burgerkracht Europa, een samenwerking van Landelijke Vereniging Kleine Kernen, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen-Centrum of Expertise Krachtige Kernen, Forte Welzijn, Haarland Health Coaching, Vereniging Humanitas, Learn For Life. Een bijzondere bijdrage wordt geleverd door LEADER Achterhoek en SLE (Seminar für Ländliche Entwicklung/Centre for Rural Development, Humboldt-Universität zu Berlin).

Over Green Deal
De Europese Green Deal is onze routekaart om de economie van de EU duurzaam te maken. Dat lukt alleen als we op alle beleidsdomeinen de klimaat- en milieuproblemen aangrijpen als een kans om de transitie voor iedereen zo rechtvaardig en inclusief mogelijk te maken.

Communicatie
voor het symposium maken we diverse uitingen en berichten.
-> Bekijk hier alle communicatie

Aanmelden / Registration
Het is niet meer mogelijk om je aan te melden via de website. Wil je nog deelnemen, neem dan contact op via zorgalliantie@han.nl.

It is no longer possible to register via the website. If you still want to participate, please contact us: zorgalliantie@han.nl