Zorgrobot Zora op bezoek

Zorgrobot Zora

“Hallo ik ben ZORA, Ik ben de eerste ‘humanoïde’ robot ter wereld die ingezet wordt rechtstreeks bij de mensen. Zo ben ik reeds ingeschakeld in de ouderenzorg, in scholen waar ik jonge autistische kinderen help en ook in verschillende ziekenhuizen waar ik onder andere dienst doe in Pediatrie, Neurologie, Kinderrevalidatie, Spoed, enz… Ik ben een 57 centimeter grote programmeerbare robot die over allerlei sensoren beschikt”.

Combinatie Zorg en Techniek
De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft sinds enkele maanden twee zorgrobots in huis: Zora & Zora. Het duo moet mensen vertrouwd maken met de combinatie zorg en techniek. Cursisten van HAN VDO hebben kennis mogen maken met Zora. ‘Ze’ heeft iets liefs. Dat moet ook wel, want het is bedoeld voor de zorg. Op ouderen en op kinderen heeft ZORA een grote aantrekkingskracht.

 

Hoe zet je Zora in?
Een aantal cursisten maakt voor het eerst kennis met de mensachtige robot. Duidelijk geboeid kijken de zorgprofessionals toe hoe Zora gaat zitten, luisteren naar een verhaal dat hij vertelt en schieten in de lach als’ie danst. Ook denken ze mee over de toegevoegde waarde. Ze zien mogelijkheden om Zora in te zetten in hun werk met ouderen, bijvoorbeeld om hem bewegingen te laten voordoen bij gym. Of bingocijfers te laten voorlezen, of gewoon voor de gezelligheid. De aaibare robot spreekt aan: met behulp van Zora zou je makkelijker contact kunnen krijgen met iemand die dementeert en niet praat.

 

De Zorgalliantie gaat met ZORA op pad, dus wil je kennis maken met ZORA en kijken hoe deze bij jouw in je organisatie ingezet zou kunnen worden neem dan contact op met zorgalliantie@han.nl.