Zorgalliantie: een goede verbinding tussen hogeschool en het werkveld
Oud-bestuurder Ruud Geerts van Forte Welzijn koos heel bewust voor een lidmaatschap van de Zorgalliantie. Met bijna 40 jaar ervaring in de welzijnssector, wist hij precies wat ze nog nodig hadden bij Forte Welzijn: het kennisgat tussen afgestudeerden en de dagelijkse praktijk dichten.
Verschillende projecten, zoals Opstap, een fusie, interessante netwerken, mooie verbindingen tussen onderwijs, onderzoek en praktijk, altijd dichtbij de mensen staan. Het zijn de hoogtepunten uit de carrière van Ruud Geerts, oud-bestuurder van Forte Welzijn. Bijna 40 mooie jaren in de welzijnssector. Op 1 september stopte hij als directeur bestuurder van Forte Welzijn. We blikken terug.
Ooit begon Ruud Geerts als opbouwwerker in de oude volkswijk Wolfskuil/Rozenbuurt in Nijmegen.
“Als opbouwwerker heb ik een van de beste lessen ooit geleerd”, vertelt Ruud Geerts. “Daar leerde ik in de praktijk dat het allerbelangrijkste is om dichtbij de mensen te staan. Je moet onderdeel van de buurt zijn. Zichtbaar aanwezig, weten wat er speelt in buurt en bij wie. Dan pas kun je de krachten in de buurt aanboren. Dat was mijn drijfveer.”
Ruud Geerts bleef altijd dichtbij de mensen staan. Ook in de vele projecten waaraan hij meewerkte. Bijzonder trots is hij op project Opstap.
“Opstap is een project in de gemeente Overbetuwe voor mensen die anderen willen ontmoeten op een vaste, vertrouwde plek. Het vergde een doorlopende inzet en een lange adem, maar het is fantastisch om te zien hoe Opstap voor een groep mensen het verschil maakt. Bijvoorbeeld mensen die lang in de bijstand zitten en moeilijk contacten maken, bloeien helemaal op en vinden een dagbesteding. Ze hebben een kookclubje of gaan zelfs samen op vakantie. Een belangrijke boodschap die we vanuit Opstap meegeven is: Je doet er toe.”
“Kan ik eens komen praten”, riep Jos van der Meulen. En daarmee legde hij de basis voor het lidmaatschap van Forte Welzijn bij de Zorgalliantie.
“We leggen activerende huisbezoeken af en gebruikten daarbij de narratieve methode via de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Dit contact met de HAN was een binnenkomer voor Jos van der Meulen. “Kan ik eens komen praten, zei hij. Hij zette zich actief in om ons, en daarmee ook welzijn, onderdeel te maken van de Zorgalliantie.”
“Voor mij was het belangrijkste dat we opleiding en werkvloer goed op elkaar konden aansluiten. Regelmatig kregen we nieuwe collega’s met een diploma Culturele en Maatschappelijke Vorming op zak. We merken dat er een kennis gat zat tussen de net afgestudeerden en onze dagelijkse praktijk. Dankzij het lidmaatschap bij de Zorgalliantie kregen we wel verbinding tussen een hogeschool en het werkveld.”
Per 1 september is Ruud Geerts gestopt als directeur bestuurder.
“Forte Welzijn is het resultaat van een fusie tussen Stichting Welzijn Groesbeek en Stuw Welzijn in Overbetuwe”, vertelt Ruud Geerts. “De organisatie heeft op het gebied van efficiëntie en kwaliteit een goede slag gemaakt en staat nu als een huis. Afgelopen periode zijn nieuwe colleges bij de gemeentes gevormd en komen er andere uitdagingen aan voor de organisatie. Zowel de Raad van Toezicht als ik vonden dat het tijd werd voor een nieuwe bestuurder”.
Welke plannen heeft hij voor de komende tijd?
“Ik ga nog niet achteroverleunen”, geeft Ruud Geerts aan. “De komende tijd doe ik het iets rustiger aan en zie ik wel wat op mijn pad komt.” Dat hij nog dichtbij de mensen staat blijkt wel uit het project waar hij samen met een goede vriend actief voor is. “We willen het dorpshuis van Oosterhout samen met nieuwe woningen voor ouderen onderbrengen in of bij de Leonarduskerk. Op die manier ontstaat een ‘Hart van Oosterhout’ met verschillende voorzieningen.”
Maar stoppen met dromen, doet ook Ruud Geerts nooit. “Ik fiets veel. Op mijn bucketlist staat nog de uitdaging om naar de ouders van een vriend in Zuid-Iran te fietsen. Mijn dochter heeft gezegd dat ze dan met mij mee fietst. In februari ben ik opa geworden en ook dat is genieten”.