Waar werd jij door geïnspireerd de laatste tijd?

Door Sandra Paaijmans, Maasduinen

 

Toen ik gevraagd werd voor de nieuwe rubriek ‘waar werd jij door geïnspireerd de laatste tijd’ dacht ik eerst aan de literatuur die ik gelezen heb over zelfsturende teams. En aan ‘terug naar de bedoeling’ uit het boek ‘Verdraaide organisaties’ van Wouter Hart. Maar soms haal je inspiratie gewoon uit een treffende en tot de verbeelding sprekende vergelijking!
Dat was het geval toen ik afgelopen weekend diverse WK-rugbywedstrijden keek. Vaak worden zelfsturende teams vergeleken met voetbalteams en teamcoaches met voetbalcoaches. Wat mij betreft is de vergelijking ook zeker van toepassing op rugbyteams..

Een goed werkend rugbyteam is krachtig, staat stevig en streeft een duidelijk gemeenschappelijk doel na. De intrinsieke motivatie is duidelijk zichtbaar en successen worden samen gevierd. Teamleden steunen elkaar (letterlijk), schakelen snel en spelen in op veranderingen. Daarbij weegt men steeds af wat de juiste tactiek is om het beoogde doel te bereiken. Men maakt optimaal gebruik van de krachten binnen het team en daarbij is een goede taakverdeling essentieel. Zo zijn er onder andere snelle spelers met een helicopterview en spelers met veel draagkracht en stabiliteit.
Een coach is op de achtergrond zichtbaar, heeft verbinding met de teamspelers om te kunnen ondersteunen maar speelt geen hoofdrol. Bij tegenslag wordt gezocht naar oplossingen, worden krachten opnieuw gebundeld en gaan letterlijk de schouders eronder. Moet toch mooi zijn om een wedstrijdje mee te spelen in zo’n team!