maatschappelijke ontwikelingen

Trump, een zege of niet?

Door Jos van der Meulen

 

Ik weet niet voor wie je was tijdens de Amerikaans verkiezingen maar één ding staat vast, Trump is een verhaal apart. Zijn uitspraken, zijn voorkomen, zijn arrogantie en levenswijze vielen op. Dan heb ik het nog niet over zijn vrouw en kinderen. Dan wordt hij ook nog door de boze witte man gekozen tot president wel of niet geholpen door de Russische geheimdienst. Duidelijk is dat we er de komende 4 jaar mee te maken krijgen en zullen ons dus moeten verhouden tot zijn politieke opvattingen.

Zijn presidentschap heeft gevolgen ook voor Nederland want in maart 2017 zijn er verkiezingen en ook hier wonen ‘boze witte mannen’. De afrekening met de gevestigde orde zal hoe je het went of keert plaatsvinden en deze trend heeft ook gevolgen voor de opvattingen in de maatschappij omtrent onderwijs, zorg, defensie, veiligheid enz. enz.

De zorg is al jaren bezig, aangemoedigd door de WMO, met de omvorming van bestaande structuren die eens zo vanzelfsprekend waren. Grote instellingen achter hekken, de macht van de professional, aanbodgerichte zorgpakketten enz. enz worden of zijn al afgebouwd. Deze transitie, aangemoedigd door de bezuinigingen, is een Godszegen want anders was het niet tot stand gekomen, denk ik. Iedereen bleef anders op zijn/ haar plek zitten en laat het bij het oude. Helaas hebben velen van ons en de jeugd een andere mening waardoor ondernemers kansen krijgen. Ja en Trump is een ondernemer en verantwoordelijk voor dit klimaat in de wereld en een voorbeeld voor velen als het gaat om initiatief, assertiviteit, eigenheid en gaan voor eigen keuzes.

Begrijp me goed zijn manieren en denkwijze/ uitspraken krijgen we er helaas bij cadeau maar dat terzijde. Ik hoop dat we als burgers van Nederland middels het uitbreiden van burgerinitiatief meer ‘ruimte’ krijgen om het leven kleur te geven en niet teveel bemoeienis meer van de overheid meer tegenkomen. Dat we daadwerkelijk meer invloed krijgen over ons (on) voltooid leven, dat we zelf mogen bepalen wat we wel en niet willen aan zorg. Ik weet wel veel van dit soort zaken zijn al geregeld maar jij weet net zo goed als ik dat dit soort veranderingen tijd vragen en Trump zou dit proces weleens kunnen gaan versnellen!, niet waar?