Valorisatiemarkt 2015

Op woensdag 24 juni was het weer tijd voor de jaarlijkse valorisatiemarkt, dit jaar slechts een onderdeel van het zeer enerverende evenement ‘Surprise Open Your Eyes’. Deze speciale dag om het werkveld en studenten in de zorgsector bij elkaar te brengen, is ontstaan door een intensieve samenwerking tussen de Zorgalliantie, Civil Society Lab en de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening van de HAN. Deze gelegenheid werd tevens aangegrepen om het nieuwe gebouw te openen aan de Professor Molkenboerstraat 3 waar de opleiding MWD sinds kort is gevestigd. Het gebouw werd op een feestelijke en symbolische manier geopend waarna de champagne werd ontkurkt.

De grote opening
Om 14:00 uur werd de aftrap verzorgd door Joke Pol, onderwijsmanager van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, met een dankwoord aan allen die dit hebben mogelijk gemaakt. Daarna was het de beurt aan Renske Helmer, wethouder van Onderwijs waarna Frank Stöteler, lid College van Bestuur HAN, de introductie met een glimlach afsloot. Vervolgens liet dit trio honderden ballonnen in de kleuren van de HAN de lucht in, die vanuit een reusachtige aardbol tevoorschijn kwamen. Onder het genot van een glas champagne en een stukje echt Nijmeegs Marikenbrood druppelden de gasten langzaam binnen alwaar de valorisatiemarkt op het punt stond te beginnen.

Valorisatiemarkt
Het doel van de Zorgalliantie is om door samenwerking en kennisuitwisseling innovaties in de zorgsector te bevorderen. Dat doet de Zorgalliantie door in te spelen op vraagstukken rond kennisgebieden als domotica, vraaggerichte dienstverlening en de arbeidsmarkt. De Zorgalliantie brengt kennisdeling letterlijk in de praktijk tijdens de valorisatiemarkt waar organisaties vanuit de zorg, studenten en docenten elkaar ontmoeten. Ook dit jaar was er weer een enorme verscheidenheid aan kraampjes waar organisaties en instellingen zich profileerden. Bekende merken zoals NEC en de Honig fabriek waren vertegenwoordigd maar ook Jong in Dukenburg en Social Enterprise NO XQS. Een regelrechte publiekstrekker was de ZORA zorgrobot die echt bewoog, kon dansen en werd vervoerd in een kinderwagen. Het was niet de enige robot die veel aandacht trok want er was ook een heuse reanimatie robot van RobotPatient die studenten in de zorg voorbereid op het echte werk.

Leren, informeren & participeren
Tussen de bedrijvigheid door konden bezoekers actief deelnemen aan workshops die werden verdeeld over twee rondes. Men had de keuze uit tien verschillende workshops van innovaties en verbeteringen in de zorg tot je eigen app verzinnen in slechts 20 minuten. Naast de valorisatiemarkt, het Civil Society Lab en de workshops kon je in de HAN Seneca bus terecht voor een lichaamstest om te kijken hoe gezond je bent. Hier wordt je lichaam en testen uitgevoerd, waaronder een bloedtest. Om 15:00 uur was de feestelijke opening van het Civil Society Lab. Dit is een ‘lab’ waar mensen uit de praktijk, studenten en docenten van de HAN werken aan maatschappelijke praktijkvraagstukken. Een experimentele plek waar mensen uit allerlei verschillende vakgebieden hun krachten bundelen.

Na werk komt ontspanning
Surprise Open Your Eyes stond bol van de maatschappelijke activiteiten gerelateerd aan de zorg, je kwam haast tijd te kort op deze middag. De workshops en de valorisatiemarkt liepen beiden op zijn eind toen hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jan Jonker het woord nam tijdens de Wake Up! Met een uitgesproken visie over de toekomst en een gezonde dosis humor kreeg hij de volle aandacht van iedereen in de zaal. Het gaf stof tot nadenken over de huidige transitiemaatschappij waarin wij nu leven en belangrijker nog, waar wij naartoe gaan. Zeker met betrekking tot de zorg staan er veel veranderingen te gebeuren. De dag werd afgesloten met de zogenoemde Uitsmijter in de vorm van een cabaretvoorstelling van een lokaal cabaret duo. De zaal zong gemoedelijk een lied ter afsluiting alvorens de DJ buiten plaatjes begon te draaien en de borrel kon beginnen. Surprise Open Your Eyes eindigde zoals de dag verliep, zorgeloos met een hapje en een drankje in de zon. Het was een daverend succes!