Terugblik 3-11 | Inspirerende regiobijeenkomst Rivierenland

Terugblik en vervolg op inspirerende regiobijeenkomst Rivierenland
Datum: 3 november 2022

We kijken terug op een enerverende en inspirerende regiobijeenkomst Rivierenland aan het roer! Ca. 40 mensen bestuurders en andere professionals van gemeenten, woningcorporaties, zorg- en welzijnspartijen, vertegenwoordigers van de ouderen en zorgkantoren en -verzekeraars gingen met elkaar in gesprek waren erbij. Was je er niet bij lees dan vooral even het verslag! Hieronder lees je de highlights.

De highlights!

 • Er waren inspirerende presentaties:
  • Marcel Knijnenburg en Marc Hendriks vertelden over de opgaven die in het verschiet liggen nu er geen verpleeghuisplekken meer gebouwd mogen worden.
  • Guus Crommelin, beleidsadviseur Wonen en Zorg bij de VNG vertelde over de landelijke ontwikkelingen rondom wonen en zorg. Veel gemeenten zijn aan de slag gegaan met een woon-zorgvisie, maar welke stappen horen daarbij? Scott de Boer heeft de aanwezigen vertelt over de wijze waarop Gemeente Veenendaal het proces doorlopen heeft.
 • Daarnaast is per gemeente aan de slag gegaan, waarin aan iedere tafel een variatie van vertegenwoordigers van gemeente, woningcorporatie, welzijnsorganisatie, VVT – organisatie of belangenorganisatie vertegenwoordigd was. De belangrijkste punten per gemeente:
  • West- Betuwe: Regionale afstemming bij het opstellen van een woon-zorgvisie is goed, maar richt je vooral op wat lokaal nodig is.Daar waar het gaat om de participatieladder in de ontwikkeling van deze visie is het de vraag of het benaderen van inwoners op zich een grote toegevoegde waarde heeft of dat dit leidt tot ‘wensenlijstjes’ die we niet waar kunnen maken.
  • Neder-Betuwe en Buren: Belangrijk is de gemeenteraden goed mee te krijgen. Er komt al veel voor hun rekening en dit komt erbij. Het echt begrijpen is belangrijk. Het verhaal van de huisartsen en het ziekenhuis spreekt daarbij aan.
  • Culemborg: We zullen alle kansen als bestaande bouw, kantoorpanden en inbreidingsplekken moeten gaan inzetten. Daarnaast zouden er betere randvoorwaarden kunnen worden opgesteld voor splitsing van woningen. Het is belangrijk dat we de kennis blijven delen!
  • West Maas en Waal: Regionale afstemming is belangrijk, net als van elkaar weten waar we mee bezig zijn en kennis delen.
  • Tiel: Laten we realistisch en concreet zijn. Daarnaast zijn zowel lokale als regionale tafels belangrijk. Het is en/en: én de lokale tafel om het concreet te maken én de regiotafel om oplossingen te vinden voor die doelgroepen die net in iedere gemeenten minder gewenst zijn.
  • Zaltbommel en Maasdriel: Frame het gebouw niet als een gebouw voor ouderen, want dat is een mislukking voor communitycare. Zij zien het gebouw dan als een verpleeghuis en niet iets waar zij zelf ook een bijdrage aan kunnen leveren. Probeer eens te kijken welke partijen je hierbij betrekt, zodat je vanuit een ander perspectief kunt kijken. Ga vooral om tafel met een bereidwillige coalitie met kartrekkers die ook daadwerkelijk slagkracht kunnen maken.
  • Ik wens je veel inspiratie en leesplezier!

Documenten

Presentaties