Studiereis Japan gaat het verschil maken

We hebben te maken met een forse vergrijzing en met een behoorlijke wooncrisis. Tegelijkertijd kampen we met een stikstofcrisis die de bouw afremt. Hoe gaan we met deze uitdagingen de maatschappij verder inrichten?

Japan loopt zo’n 10 jaar voor op het gebied van vergrijzing. We kunnen dus veel leren van dit strak georganiseerde land. Daarom organiseert de academie Built Environment samen met de Zorgalliantie speciaal voor de werkveldpartners een studiereis naar het land van de rijzende zon.

Waardevolle inspiratie
Thematrekker Collectief Wonen bij de HAN, Dort Spierings, neemt al zo’n 6 jaar studenten mee naar Japan en heeft er inmiddels een flink netwerk opgebouwd. Hij hoopt ook zijn werkveldpartners in contact te brengen met deze Japanse connecties zodat ze kunnen leren van de Japanse aanpak. “De mensen die meegaan, zullen zeker waardevolle inspiratie opdoen op het gebied van wonen, welzijn, zorg, architectuur en stedenbouw waar ze in Nederland mee aan de slag kunnen,” voorspelt Dort.

In de Japanse keuken kijken
Dort legt uit: “In Japan zijn meer dan 50.000 mensen ouder dan 100 jaar. Hoe gaan zij om met vergrijzing en hoe ontwikkelt de Japanse architectuur en stedenbouw zich? Er is een drastisch te kort aan jonge handen die de maatschappij vooruithelpen. Omdat Japan ver op ons voorloopt, is het belangrijk in hun keuken te kijken. Iedereen woont er in de enorme steden fatsoenlijk en betaalbaar, treinen rijden op tijd en de zorg is tot in de puntjes georganiseerd. Hoe doen ze dat?

Het programma van de studiereis bestaat uit 2 themaweken: de eerste week (van 13 t/m 20 oktober) is gericht op wonen, welzijn en zorg en de tweede week (21 t/m 29 oktober) ligt de nadruk op architectuur en stedenbouw.

Wonen, welzijn en zorg
Dort vertelt over de eerste week: “Japan heeft een sterke vergrijzing met een grote vitaliteit, waardoor wonen, zorg en welzijn zeer interessant zijn om inzicht te krijgen en te vergelijken met de onze samenleving. De zorg in ouderencentra is er bijvoorbeeld goedkoper dan zorg thuis.” Hoe krijgen ze dat voor elkaar? “Onze partner Toyo Universiteit ontvangt ons graag en laat meer van de inside van Japan zien. We gaan inzichten opdoen rondom de ouderenzorg, huisvesting, verbinding van zorg en welzijn en we ontdekken welke rol wonen daarbij kan spelen.”

Masterclass 9 mei – architectuur
Voorafgaand aan de reis zijn masterclasses georganiseerd. De laatste vindt op 9 mei plaats. De focus ligt dan op architectuur en stedenbouw. Ook na de reis volgt een masterclass. “Met de lessen die we opdoen, formuleren we onderzoeks- en projectdoelen,” belooft Dort.

Naar het volledige bericht
Studiereis Japan gaat het verschil maken (han.nl)
Masterclass Japan – Zorgalliantie