Studenten Voeding & Diëtetiek (HAN) op digitaal symposium ‘Wat eten we morgen’

“Koop en kook op maat. Bewaar eten op de juiste plek. Kies vaker voor peulvruchten, noten en seizoensproducten.” Het zijn een paar tips van derdejaars studenten Meike Pouwels, Meike Vullings, Fleur Drost, Linette Koonings en Jeanne Lagerweij van Voeding & Diëtetiek (HAN) tijdens het digitale symposium ‘Wat eten we morgen’.


Het online evenement van Samenwerkingsverband Burgerkracht Europa (SBE), waar de HAN met het CoE Krachtige Kernen onderdeel van is, stond stil bij de toekomst van voeding. De 5 studenten Voeding & Diëtetiek gaven een online presentatie over gezonde, veilig, duurzame en lekkere keuzes en vertelden over hun eigen project Beet’m. “De bezoekers van het symposium waren heel verschillend. Sommige hadden veel ervaring met voeding, anderen nauwelijks. We moesten de presentatie passend en begrijpelijk maken voor alle deelnemers”, legt Meike Pouwels uit. Iedereen presenteerde een stukje: “Het is altijd leerzaam om te presenteren, zeker online aan zo’n verschillende groep. Het gaat steeds makkelijker”, vertelt Meike Pouwels.

Veilige voeding 
De studenten gaven veel tips over voedingsstoffen, allergenen en houdbaarheid van voeding. En hoe kies je duurzame en veilige producten? “Zeventig procent van wat de voedingsmiddelen in de supermarkt is sterk bewerkt. Weet wat je koopt”, vertelt Meike Pouwels. 

Falafelstick Beet’m 
Dat duurzame en lokale voeding de toekomst heeft, blijkt ook uit de vraag die de studenten kregen van een hamburgerrestaurant in Nijmegen. “Zij hadden behoefte aan een duurzaam product dat past bij een vegetarisch eetpatroon”, legt Meike Vullings uit. Hiervoor ontwikkelde het vijftal een bijgerecht: Beet’m, een gepaneerde falafelstick met bietenvulling. “Het product werd enthousiast ontvangen. Het had een goede kostprijs en een mooie uitstraling. Daarnaast voldeed het natuurlijk aan de wensen van de klant.” Ook werd het allergenenbeleid van het restaurant onder de loep genomen.  

Nominatie Voedingscentrum 
Helaas konden de deelnemers van het digitale symposium de falafelstick niet proeven, maar diegenen die het al geproefd hebben, zijn enthousiast.  De studenten kregen bij de opleiding als cijfer een 10 voor het product, beleid en de presentatie aan de opleiding. Het product is zelfs genomineerd voor de Food Innovation Bachelor’s Award 2021 van het Voedingscentrum. Niet vreemd dus dat veel bezoekers van het digitale symposium naar hun workshop kwamen. 

Oprecht geïnteresseerd 
In de chat kwamen veel vragen over gezonde keuzes en de Schijf van 5. “En iemand vroeg ons of een restaurant wel duurzaam kon zijn, met grote hoeveelheden qua inkoop en afval.” De studenten antwoorden dat het restaurant lokaal inkocht, biologisch vlees gebruikt en bewust omgaat met afval. Dus ja, het kan zeker. Net zoals duurzame keuzes maken als consument. “De bezoekers waren oprecht geïnteresseerd, dat was leuk”, vertelt Meike Vullings. “We hopen dat we mensen aan het denken hebben gezet!”  

Over het symposium
Tijdens het digitale symposium ‘Wat eten we morgen’ van SBE presenteerden burgerinitiatieven uit verschillende landen hun kleinschalige oplossingen en succesvolle initiatieven rondom voeding. Voedingsexpert Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam opende met een presentatie het symposium. “De presentatie van Jaap Seidell was heel interessant”, vond Meike Pouwels. “Hij heeft al zoveel bereikt en heeft zoveel kennis.”
Lees hier het hele verslag van het evenement >  

Over SBE
Samenwerkingsverband Burgerkracht Europa is een samenwerking van Landelijke Vereniging Kleine Kernen, HAN CoE Krachtige Kernen, Forte Welzijn, Haarland Health Coaching, Vereniging Humanitas, Learn For Life. Een bijzondere bijdrage werd geleverd door LEADER Achterhoek en SLE (Seminar für Ländliche Entwicklung/Centre for Rural Development, Humboldt-Universität zu Berlin.