Slotconferentie Netmobiel

Op 23 november vond de slotconferentie van Netmobiel plaats. Netmobiel startte eind 2017 als onderzoeksproject met als doel om een slimme mobiliteitsoplossing te ontwikkelen voor de Achterhoek. Mobility-as-a-Service als mobiliteitsconcept vormde het startpunt voor Netmobiel  en twee aanvullende projecten die gefinancierd werden door de Regio Achterhoek. Met een design thinking aanpak is samen met inwoners uit zes kleine kernen in de Achterhoek de Netmobiel-applicatie ontwikkeld en getest. Per 10 oktober is de app overgegaan naar Gaon, een Achterhoeks mobiliteitsinitiatief. De geleerde lessen van het onderzoek zijn samengevat in dit boek.
Wil je weten wat Netmobiel is? Kijk dan dit filmpje: https://vimeo.com/396912418/3cc4fb246e?embedded=true&source=vimeo_logo&owner=758638

Betrokken vanuit Centre of Expertise Krachtige Kernen (HAN) is Gideon Visser. “Het unieke van Netmobiel is dat de bewoners uit Achterhoek vanaf het begin achter het stuur zaten”, geeft Gideon aan. Meer weten? Neem dan contact op met Gideon Visser.

Belangrijkste bevindingen
HAN en Saxion presenteerden eerst de belangrijkste bevindingen van het onderzoek. Daarna was het woord aan Hiltjo Carp. Deze energieconsultant nam ons mee in zijn persoonlijke reis richting duurzaam vervoer van ligfiets, oldtimer, Toyota Prius, Camper naar speed pedelec en mogelijk een elektrische 2CV. Vervolgens was het woord aan Marcel Bijlsma, directeur van Mobidot. Gedragsbeinvloeding via mobiliteitsapps; een interessante uitdaging.

Na de pauze nam professor Karst Geurs MaaS nogmaals scherp onder de loep. Er blijkt potentie te zijn voor MaaS in het ruraal gebied; maar zal nog hard gewerkt moeten worden om dit waar te maken, was zijn boodschap. Caspar de Jonge, programmamanager Data en Diensten van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, nam hierna het stokje over. De MaaS pilots laten zien dat de praktijk weerbarstig is: we staan als land voor enorme uitdagingen, als we kijken naar stikstof, en energietransitie. MaaS kan hierbij oplossingen bieden. Tegelijkertijd is MaaS nauwelijks in de wet vastgelegd, en zijn wet en regelgeving erg complex.

Tot slot overhandigde Jan Willem Meinsma (lid CvB Saxion) de mobiliteitsapp en het praktijkboekje van Netmobiel door Jan Willem Meinsma (lid CvB Saxion) aan Rens Steintjes (wethouder gemeente Doetinchem en voorzitter thematafel Mobiliteit & Bereikbaarheid in de Achterhoek).

Netmobiel als app en als vereniging zijn overgedragen aan de regio Achterhoek en opgegaan in Gaon. De geleerde lessen zijn vastgelegd in handzaam boek.