‘Slim huis’ van de HAN wekt interesse

Een huis dat ervoor zorgt dat een beginnende dementerende zijn tanden poetst? Of een huis met een eetbare wand die verschillende zintuigen prikkelt om bijvoorbeeld eetlust op te wekken? Die ontwikkelingen lijken misschien ver weg maar zijn door het empatische huis van de HAN binnen handbereik.

Onder leiding van lector Masi Mohammadi werken onderzoekers in een proefwoning op het industriepark kleefse waard (IPKW) in Arnhem aan slimme toepassingen, waardoor mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. “We worden met z’n allen groener, gezonder, grijzer en slimmer. Daar moeten we gebruik van maken. Het doel is een woning die jou kent en signalen afgeeft”, zegt de lector uit Eindhoven, die tevens lesgeeft aan de Technische Universiteit in die stad.

Vooral de eetbare wand (waar groenten in worden verbouwd) kan op veel belangstelling rekenen. Onder andere Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is geïnteresseerd. “Oudere mensen tuinieren graag, maar ze moeten vaak afscheid van hun tuin nemen omdat het niet meer lukt. De verticale tuin kan een oplossing zijn voor beginnende dementerende mensen. Als je iets lekkers ruikt of ziet, wil je het hebben. We gebruiken de wand om andere sensoren in je lichaam te prikkelen. Om je eetlust op te wekken. Met elementen die je kunt plukken en eten”, zegt de in Iran geboren ingenieur.

Licht
Mohammadi vertelt haar verhaal op de Arnhemse campus aan de Ruitenberglaan. Net als ze over de oorsprong van het empathisch huis begint, valt het licht uit. “Empathisch is het niet hier.” Er verschijnt een grote grijns op haar gezicht. In het empathisch huis gaat het een stuk beter. En daar is Mohammadi trots op. Eind 2012 trad ze in dienst van de HAN en sinds anderhalf jaar krijgt de ‘woning als mantelzorger’ steeds meer vorm. “We willen mensen in staat stellen om te wonen zoals ze willen. Maar dat betekent wel veel onderzoek. Ik wilde een woonomgeving creëren die als ondersteuning dient, dus een dak boven je hoofd. Daarnaast moet dat huis activiteiten stimuleren en tot slot als medicijn dienen. Dat is het empathisch huis geworden.” Met haar initiatief oogst ze louter lof. Eerder dit jaar verbond het Koninklijke Instituut Van Ingenieurs voor het eerst haar naam aan een lectoraat van een hogeschool. “Dat voelde als een schouderklopje. Soms aarzel je of je op de goede weg bent. Dit was een bevestiging.”

Breed pakket
Inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan twaalf prototypen van de eetbare wand en eind 2017 moet er een breed pakket aan technische ontwikkelingen liggen die mensen met beginnende dementie kunnen ondersteunen. Daarna is het tijd voor een nieuw groot project, eveneens uit de koker van Mohammadi. “Dan beginnen we aan de empathische school en willen we van deze proefwoning een proeflokaal maken en applicaties ontwikkelen die de prestaties van studenten bevorderen.”

Bron: gelderlander.nl