Over het succes van wijkhuiskamers en andere ontmoetingsplekken in de wijk
Mensen ontmoeten en nieuwe contacten leggen: over het succes van wijkhuiskamers en andere ontmoetingsplekken in de wijk.
Wat maakt een ontmoetingsplek voor inwoners in een wijk, dorp of buurt betekenisvol? Wat maakt de al bestaande wijkhuiskamers een succes? Welke voorwaarden zijn van belang om sociale kwaliteit voor inwoners te laten ontstaan? Belangrijke vragen die tijdens de bijeenkomst “Wonen, zorg en welzijn in Overbetuwe en Lingewaard” op 2 oktober aan bod kwamen.
Onder de genodigden zaten professionals, vrijwilligers en bestuurders op het gebied van bovenstaande thema’s. Ze kwamen bijeen in wijkhuiskamer ’t Zilverhuus in Huissen, die al geruime tijd succesvol dienst doet als ontmoetingsplek voor inwoners.
Door Lisbeth Verharen, lector Versterken Sociale Kwaliteit van de HAN, werd ingegaan op condities voor sociale kwaliteit, zoals cohesie, inclusie, empowerment en economische zekerheid en hoe je hier praktisch mee aan de slag kunt om de waarde van de ontmoetingsplek voor haar omgeving te vergroten.
Aansluitend waren er een aantal kennissessies met succesvolle initiatieven zoals Ruilwinkel Goed Spul Gendt, ’t Blauwe huukske Doornenburg, wijkhuiskamer ’t Zilverhuus en Hart van Heteren. Wethouder Chantal Teunissen van Overbetuwe en voormalig wethouder Helga Witjes van Lingewaard (inmiddels gedeputeerde voor provincie Gelderland) waren ook aanwezig en gaven hun reactie. Een van de belangrijkste inzichten was dat er steeds meer inwonerskrachten gebundeld worden om samen tot een mooi nieuw initiatief te komen. En daarnaast: achter de gevel van een ruilwinkel gebeurt nog veel meer dan alleen je spullen ruilen. Het laat zien dat ook daar nieuwe contacten gelegd worden, inwoners in hun kracht gezet worden en gemeenschapsvorming plaatsvindt.
De avond werd georganiseerd in een samenwerking tussen Stichting Welzijn Lingewaard, Forte Welzijn, Woonstichting Valburg, de gemeentes Lingewaard en Overbetuwe, de Zorgalliantie, Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Arnhem en Nijmegen binnen het netwerkinitiatief Oost-Betuwe.
Met dank aan
Runak Sharaf (PR & Communicatieadviseur SWL)
Foto: een van de workshops over het Hart van Heteren