“Nog nooit zo veel publiek gehad”

Interview met Dr. Ir. Dort Spierings van het HAN Civil Society Lab over de pressurecooker interactieve driedaagse als eerste onderdeel van het meerjarige onderzoeksthema Collectieve Woonvormen van het HAN centre of expertise Krachtige Kernen in samenwerking met het HAN Civil Society Lab.

Op 13 mei sloten studenten van het Civil Society Lab zich (virtueel) op met twee praktijkvraagstukken over woonverenigingen, om drie dagen later weer tevoorschijn te komen met antwoorden. In de ‘pressurecooker’ leren studenten zich proactief op te stellen, en samen geven zij een frisse blik op de problematiek.

In het Civil Society Lab, een initiatief van het Centre of Expertise Krachtige Kernen en HAN ‘Sociale Studies’ en Built Environment, zijn studenten van tien verschillende opleidingen en vijf verschillende hogescholen vertegenwoordigd. Zij werken met mensen uit de praktijk en docenten samen aan vraagstukken uit de maatschappij. De driedaagse pressurecooker, normaal gesproken dag en nacht in elkaars gezelschap doorgebracht maar nu vanwege de coronamaatregelen virtueel, is een van hun beproefde leermethodes.

Onder leiding van Dr. Ir. Dort Spierings keken de studenten met een sociaal maatschappelijke,  financiële en collectieve bril op naar vraagstukken van een Nijmeegse woonvereniging, en werkten hierbij samen met financiële experts en de gemeente. Spierings: “We hebben sinds het Lab bestaat zo’n vijftig pressurecookers gedaan en het is altijd een groot succes, zowel inhoudelijk als didactisch. Studenten worden in het diepe gegooid en zijn als team op elkaar aangewezen.”

Collectieve woonvormen als woonverenigingen zijn sowieso thema van een langlopend onderzoek voor Centre of Expertise Krachtige Kernen, volgens Spierings. “Dat is voor meerdere doelgroepen interessant, zoals ouderen of alleenstaanden. De studenten in deze pressurecooker onderzochten de meerwaarde van samenwonen voor de bewoners, maar ook voor de maatschappij. Denk aan lagere kosten, minder eenzaamheid, en praktisch nut zoals nu met de coronamaatregelen.”

Als aftrap lichtte de woonvereniging de opdracht toe en daarna kwamen wooncorporaties en financiële experts aan het woord. Online gingen de studenten vervolgens in de programma’s Teams en Remo aan de slag. Deelnemende student bouwkunde van Saxion, Lotte Meijer, leert naar eigen zeggen tijdens een pressurecooker meer dan in een leslokaal: “Het verschil is dat je hier alles wat je leert meteen moet toepassen. Mijn houding is door de pressurecooker veel pro-actiever geworden.”

Inhoudelijk gezien heeft het een groot voordeel dat er studenten van verschillende opleidingen bij elkaar zitten, volgens Spierings: “Ze hebben allemaal een andere bril en ander gereedschap. Veel maatschappelijke problemen moeten tegenwoordig ook multidisciplinair opgelost worden, dus straks moeten ze ook omgaan met mensen uit andere vakgebieden. Er ontstaat een bepaalde meerwaarde; de opdrachtgevers zijn altijd verrast door de oplossingen waar de studenten mee komen.”

Dit was, zoals gezegd vanwege de coronamaatregelen, de eerste keer dat de pressurecooker niet plaatsvond met alle studenten drie dagen bij elkaar in een ruimte. Dat bood nadelen, maar ook voordelen volgens Spierings: “Het nadeel is, dat er iets minder synergie ontstaat online, doordat mensen niet samen ’s avonds dat biertje drinken of een potje tafeltennis spelen. Maar aan de andere kant hebben we bij de eindpresentatie online nog nooit zo veel professionals gehad die meekeken, dus dat willen we er wel inhouden.”

Quotes deelnemers

“Ik vind de pressurecooker een hele goeie manier om in korte tijd heel veel te leren. Je wordt gedwongen om hard aan het werk te gaan en je kunt niks uitstellen of even niet opletten. Hierdoor krijg je in drie dagen heel veel nieuwe informatie en doe je veel nieuwe dingen.” (Lotte Meijer)

“Mijn grootste leerpunt is, dat je van verschillende mensen met andere kennis verschillende dingen leert.” (Myrthe Boerboom)

“Wij studenten geven een eerlijke mening omdat wij geen eigen belang hebben bij het project. Dit is naar mijn mening onze grootste bijdrage aan een oplossing van het vraagstuk.” (Myrthe Boerboom)

“Je begint met een summiere omschrijving van het probleem en dan moet je als projectgroep structuur aanbrengen, organiseren, taken verdelen en vervolgens ook alles nog bundelen tot een passend resultaat. Vooral het denken buiten je eigen bubbel maakt het erg leerzaam en uitdagend.” (Onno Slot)

“Er worden creatieve oplossingen bedacht waar je zelf nooit op zou komen. Een mooi voorbeeld van afgelopen week is dat zelfs een bedrijfseconoom nog nooit had gehoord van onze oplossing voor het financieringsprobleem. Zo zie je maar dat er creatieve oplossing kunnen worden bedacht door studenten die eigenlijk nog weinig praktijkervaring en vakkennis hebben.” (Onno Slot)

Meer informatie
https://hanpressurecooker.nl