Met Virtual reality sneller beter in Real Reality

Voorafgaand aan de conferentie VR4REHAB gaf Brennan Spiegel op de HAN-campus een lezing voor docenten, onderzoekers, studenten, ondersteuners en relaties van iXperium Health.
Voor de lezing gaf een aantal HAN-collega’s een korte pitch aan Brennan Spiegel over onderzoek naar de inzet VR in therapie en over de inzet van VR in het onderwijs bij de HAN. Spiegel was onder de indruk van dat wat we vanuit de HAN samen met partners als realiseren.

In vliegende vaart nam Spiegel ons in zijn lezing mee hoe hij met zijn onderzoeksgroep onderzoek doet hoe je VR kunt inzetten in therapie, bij pijnbestrijding of bij het leren omgaan met pijn. Hoe je onverklaarbare pijn kunt verminderen of wegnemen doordat patiënten inzicht krijgen in hun eigen pijnervaring.

Maar ook hoe je stress kunt reduceren door meditatie in VR. Sommige patiënten ontmoeten god in de virtuele wereld. Er is ook aandacht voor hoe je de ziekenhuiservaring en de daarbij horende stress, zorgen of verveling kunt beïnvloeden met inzet van VR. Mensen zijn niet gemaakt om te liggen, als patiënt in een ziekenhuisbed in een kale kamer zie je alleen een plafond. Met VR ga je naar een activerende en of ontspannende omgeving. De ene patiënt kiest voor een bos, een andere voor een futuristische ervaring.

Patiënten en cliënten leren ook hoe je beter met je pijn of ziekte kun leren omgaan. Of hoe je met behulp van VR een plek kunt geven aan doodgaan (een heftige ervaring maar niet negatief). De voorbeelden die Spiegel noemt zijn inspirerend en onderbouwd met onderzoek.

Lezing terugkijken?
De lezing is terug te kijken via iXperium Health: Met Virtual reality sneller beter in Real Reality – iXperium

Credits bericht: Justine van den Berg