Malderburch neemt het voortouw: dementievriendelijke gemeente!

In de proeftuin ‘dementie en wonen’ van de Zorgalliantie bruist het van de interessante initiatieven. Afgelopen vrijdag deelden de Ergotherapie studenten Daphne Pross en Antonnette van der Wekken de resultaten van hun onderzoek ‘Veilig en vrij, leven met dementie’ dat zij voor Malderburch hebben uitgevoerd. Een project waarin zij onderzocht hebben wat dementievriendelijk is en hoe deze principes in de gemeente Heumen toe te passen zijn.

Internationaal literatuuronderzoek
Voor dit project hebben zij internationaal literatuuronderzoek gedaan en zijn op zoek gegaan naar best practices zoals de gemeente Weesp. Ze hebben ook gekeken naar Schotland, Japan, Duitsland en België die ons reeds zijn voorgegaan. Alles bij elkaar heeft een mooi resultaat opgeleverd. Peter Strikkeling van Malderburch gaf aan dat een dementievriendelijke gemeente zich inspant om de problematiek ‘dementie’ vroegtijdig te herkennen waarin ieder zijn bijdrage levert door zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen. Zoals de winkelketens Hema en Albert Heijn die hun medewerkers inhoudelijk betrekken bij dit vraagstuk en hen ‘opleiden’ als signaleerder.

Taboedoorbreking
Volgens Peter gaat het om een taboedoorbreking die op lokaal niveau moet plaatsvinden. Dit vraagstuk kun je niet alleen oppakken. Daar heb je elkaar voor nodig. De resultaten gebruikt hij dan ook om vanuit Malderburch een vliegende start mogelijk te maken van de werkgroep ‘Heumen dementievriendelijk’. Hierin werkt hij o.a. samen met Spectrum Elan en Vilans. Met het advies van de studenten kan de werkgroep aan de slag: markeer het startpunt van dit project, laat aan inwoners zien wat je van plan bent en betrek hen. Investeer in het informeren, informeren en nog eens informeren van je inwoners!

Meer informatie?
Maar dit was slechts de aftrap van een bijzonder inspirerende en bruisende bijeenkomst. Kennisdeling optima forma!
Benieuwd naar de overige opbrengsten van deze inspirerende bijeenkomst? Zoals de Tovertafel van Atlant, de Silverfit van Malderburch, Telecats oplossing voor Careaz en Brabant Zorg, de experimenten met onze Zora’s, de E-skills vragenlijst voor professionals, de innovaties bij Pleyade, de vervolgbijeenkomsten? Lees het bijgesloten verslag in de E-community proeftuin ‘dementie en wonen’ !!

Peter en Eigbert,  dank voor jullie openheid en gastvrijheid. Mooi dit kijkje in jullie keuken!