“Jongeren geven vorm aan de toekomst van morgen”
“Ik vind het belangrijk dat er uitwisseling plaatsvindt tussen jong en oud. Zo groeit het begrip voor de verschillende behoeften”, vertelt onderzoeksmedewerker Kristin Langer. Eind 2019 mocht Kristin Langer van het Goethe Instituut mee naar het Europees Plattelands Parlement in Spanje. Een jaar over de grenzen heen kijken, al dan niet digitaal, volgt.
In oktober 2019 vond het symposium Dorp Zoekt Trekkers plaats in Kleve (Duitsland). Het symposium van Samenwerkingsverband Burgerkracht Europa (SBE), het netwerk waar Krachtige Kernen onderdeel van is, had als thema de betrokkenheid van jongeren bij de ontwikkeling van hun dorp. De aanwezige jongeren kwamen zelf met ideeën, zo ook Melina Hanhart en projectassistent Kristin Langer van het Goethe Instituut. Zij reisden mee naar het Europees Plattelands Parlement, waar alle ideeën werden ingediend bij het Jeugd Parlement.
Langer: “Het was een leuke ervaring om ideeën uit te wisselen met mensen vanuit verschillende landen. Onderwerpen zoals de Sustainable Development Goals (SDGs), de verbetering van het openbaar vervoer en duurzame mobiliteit stonden op de agenda. Daarnaast waren er excursies naar bijvoorbeeld een ecologische boerderij waar mensen met een beperking werkten. Dat was voor mij een zeer leerzame ervaring, waar ik mijn kennis over inclusie deelde.” Langer heeft namelijk een achtergrond als pedagoog met de focus op inclusie en een interesse voor duurzaamheid.
Over de grenzen heen
Haar passie voor deze thema’s begon lang geleden bij de scouting, waar ze al ervaring opdeed met over de grenzen heen kijken. “Voor mij is over de grenzen heen kijken verbonden met absolute levensvreugde. Het is belangrijk voor mensen om te ervaren hoeveel ze gemeen hebben met elkaar, ongeacht waar ze vandaan komen, iemands leeftijd of uiterlijke kenmerken. Ik denk dat het belangrijk is dat meer jongeren over de grenzen heen kijken, omdat ze er persoonlijk en professioneel baat bij kunnen hebben. Je leert op een meer veelzijdige manier naar het leven kijken en de ervaring helpt bij het ontwikkelen van vreedzame oplossingen.”
Generation Europa
Na afloop van het Europees Platteland Parlement, sloot Langer ook aan bij Generation Europe, dat onlangs werd afgesloten met een online weekend. Dit internationaal jongerennetwerk met jongeren uit 15 landen ontstond om actief Europees burgerschap te bevorderen. Het project richtte zich op ondervertegenwoordigde jongeren in internationale projecten, zoals projecten met jongeren uit plattelandsgebieden. Langer heeft als teamleider met collega’s uit Duitsland, Wit-Rusland en Italië, jongeren geholpen bij het inzichtelijk maken van lokale en internationale problemen en het ontwikkelen van projecten die een positieve verandering teweegbrengen. Ze is een voorstander van de actieve rol van jongeren in het besluitvormingsproces. Zeker op het platteland. “Alleen als we de behoeften kennen van alle mensen die in het dorp wonen, verbeteren we de kwaliteit van leven van iedereen. Zo blijft het voor iedereen aantrekkelijk om er te wonen.” Langer hoopt dat andere jongeren inzien dat hun stem ertoe doet. “Je geeft vorm aan de toekomst van morgen. Mensen willen jouw mening horen. Bundel de krachten met anderen, heb visie over wat je vreugde brengt, deel je ideeën, doe inspiratie op, verandering is altijd een proces, maar het is de moeite waard. En hoe eerder je begint, hoe beter.”
Green Deal en voedseltuin
Het thema van het volgende symposium van SBE ‘Wat eten we morgen?’ over de Green Deal en voedsel, ligt Langer na aan het hart. Ze tuiniert vrijwillig bij de Voedseltuin in Rotterdam. Met behulp van vrijwilligers kweken ze biologische groente en fruit om de pakketten voor de cliënten van de Voedselbank in Rotterdam aan te vullen. Daarnaast is het ook een werkgelegenheidsproject voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Langer: “Het kost tijd en moeite om de tuin te laten groeien. Het werk verspreiden we over meerdere mensen. Ik vind het belangrijk dat de tuin een plek is waar iedereen welkom is en zich welkom voelt. We leren van elkaar en over de natuur, kennis wordt doorgegeven. Seizoensgroenten en emissievrije voeding volgens de permacultuur teelt staat centraal. In dit duurzame project komen generaties samen en werkt iedereen in hun eigen tempo. Net zoals planten in hun eigen tempo groeien.”
Digitale conferentie: wat eten we morgen?
25 maart, 14:00 – 16:30
Betaalbaar, gezond en duurzaam voedsel. Uit diverse landen laten we succesvolle burgerinitiatieven zien op het gebied van gezonde voeding. Bewoners met kleinschalige initiatieven kunnen zélf grote impact hebben om de ambities van ‘Green Deal’ waar te maken. Tijdens deze conferentie laten we voorbeelden zien hoe bewonersgroepen in bijvoorbeeld Nederland, Duitsland, Belarus, België en Zweden zelf met gezonde voeding aan de slag zijn. Twee inleiders zetten het thema gezond en eerlijk eten in een breder perspectief. Daarna kun je kiezen uit 10 workshops in drie rondes.
Meedoen? Meld je aan >
SBE
Het SBE – Samenwerkingsverband Burgerkracht Europa – is een netwerk van organisaties, die zich richten op initiatieven van bewoners om hun dorp of wijk leefbaar te houden (bewonersinitiatieven) en in dat kader grensoverschrijdende contacten onderhouden. Het doel van het Samenwerkingsverband is de positie van organisaties voor bewonersinitiatieven in Nederland en Europa te versterken en in dat kader grensoverschrijdende ontmoetingen te organiseren tussen bewonersinitiatieven. SBE is een samenwerking van Landelijke Vereniging Kleine Kernen, HAN Centrum of Expertise Krachtige Kernen, Forte Welzijn, Haarland Health Coaching, Humanitas en Learn For Life. Een bijzondere bijdrage wordt geleverd door LEADER Achterhoek en SLE (Seminar für Ländliche Entwicklung) van de Humboldt-Universität Berlin.