Hoe het is om van 50 euro per week te leven…

Medewerker van Stichting Welzijn Lingewaard en taalcoördinator Margriet de Bot doet deze week mee aan de #50euroweek, georganiseerd door de HAN. Margriet heeft een partner en drie kinderen, waarvan er twee nog thuis wonen. Maar niet iedereen eet elke dag mee.

Margriet, hoe ervaar je het om van 50 Euro rond te komen?
Ik ervaar er veel stress van. Ik moet continu prioriteiten stellen. Wat koop ik wel en wat niet? Bovendien moeten mijn gezinsleden ook meedoen. Dat wordt me niet altijd in dank afgenomen! Ze willen dan toch dat wat ze gewend zijn. En dat doet veel met me. Zo eten we normaalgesproken altijd biologische rookworst bij de zuurkool.

Maar die was te duur?
Inderdaad. Ik ga altijd naar de winkel met een bepaald plan en een boodschappenlijst. Maar niks daarvan was in de aanbieding. Je moet dus steeds bijsturen, daar ging mijn plan. En dan hebben we het nog niet over de onvoorziene kosten. Ik liet per ongeluk een onderdeel van de keukenmachine in de groenbak vallen. Heb even gekeken: zo’n piepklein onderdeel kost €50! Hoe moet dat nou als je altijd in zo’n situatie zit? Ik kan denken: ik ga volgende week wel een keer naar de kapper. Terwijl dit voor een ander helaas voor altijd de realiteit is.

Heb je nog meer moeten laten?
Ja. Zo ben ik bewust thuis gaan werken, want het kostte me teveel om helemaal van Wageningen naar Bemmel te rijden. Dan maar thuis.

Wat voor inzicht heeft het je gegeven?
Ik vind het heel zinvol om dit mee te maken. Al doe je het maar een week: je wordt je bewust van je eigen leefstijl. Het is heel goed om daar eens kritisch naar te kijken. En ik realiseer me dat er een penibele situatie aankomt deze winter.

Over Stichting Welzijn Lingewaard (SWL)
Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) is een dynamische organisatie die zich bezig houdt met de uitvoering van breed welzijnswerk in de gemeente Lingewaard.
Naar de website: Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) (swlingewaard.nl)

Meer over de Week tegen Armoede
Van 10-17 oktober vraagt de HAN aandacht voor de strijd tegen armoede. Juist nu er steeds meer Nederlanders van een zeer beperkt budget moeten leven. #ikredhetnietmeer is trending. Maar, wat kun jij zelf doen tegen armoede?
Naar een nieuwsbericht: “Wat doe jij tegen armoede?” – Aftrap Week tegen Armoede (han.nl)

Credits: Dank aan Margriet en SWL voor het delen van dit verhaal.