Goed leven voor iedereen in de Liemers

Op 8 februari was de kick-off van het programma Leefbaarheid in de Liemers. Studenten, gemeenten, provincie, (dorps) belangenorganisaties en netwerkpartijen uit de Liemers gaan samenwerken om het leven in de Liemers voor iedereen ‘goed’ te maken. Het barst er volgens de aanwezigen al van de mooie burgerinitiatieven. Nu is het zaak die te ondersteunen en de kansen die er liggen te pakken. Veertien studenten van de HAN (Facility Management, SPH, Pedagogiek en MWD) gaan aan de slag met één van de acht afstudeeropdrachten in de gemeente Zevenaar, Westervoort, Duiven of Montferland. Alle opdrachten zijn gericht op het thema ‘versterken van dorpsbelangenorganisaties’ of  ‘beheer van toekomstbestendige dorpsaccommodaties’.

Chris van de Ven verzorgde de ontvangst, samen met zijn medewerkers, in het Horsterpark. In het recreatiepark werken mensen met een verstandelijke beperking. Zij legden helder en duidelijk uit hoe belangrijk meedoen is. Het werk in het paviljoen geeft betekenis aan hun eigen leven, doordat ze ook voor anderen van betekenis zijn. Een mooie inspiratie voor de rest van de bijeenkomst!

Chris van de Ven gaf ook uitleg over HopeXXL. Met HopeXXL willen Liemerse jongeren samen met andere partijen ‘goed leven’ voor iedereen in de Liemers bevorderen. De jongeren geven in de Liemers List hun kijk op de toekomst. Ook hebben ze in het park een citatenwandeling van 2,5 km gerealiseerd.

Tijdens het gevarieerde ochtendprogramma belichtten Bea Schouten (gedeputeerde), Sjef van Groningen (Liemers++) en Erik Jansen (Han Sociaal) verschillende perspectieven van Leefbaarheid in de Liemers. Het is volgens de aanwezigen tijd om meer zicht te krijgen op de bottum-up processen, zodat die in de toekomst goed ondersteund kunnen worden.

 

Tijdens het officiële moment werden de samenwerkingsafspraken tussen de vijf Liemerse gemeenten op een ludieke manier bekrachtigd. Iedereen mocht zijn Liemerse toekomstwens op een briefje schrijven en  vastnagelen in een van de kunstwerken die het park rijk is.

Met frisse neuzen maakten studenten en opdrachtgevers vervolgens kennis tijdens de projecten-carrousel. Geïnteresseerde betrokkenen verkenden mogelijkheden, wisselden ideeën uit en stemden verwachtingen op elkaar af.

Mocht je meer willen weten over de inhoud van de projecten neem dan contact op met Saskia Croes (s.croes@feniksconsult.com) of Lisa van den Heuvel (Lisa.vandenheuvel@han.nl).

We kijken terug op een hartverwarmende aftrap en zijn razend benieuwd naar de resultatien die op 21 juni ’s middags gepresenteerd zullen worden. Vast weer op zo’n leuke plek als Horsterpark.

Lisa van den Heuvel