Gezondheidsfestival Wijchen: in gesprek over welbevinden en gezondheid

Het was een gezellige drukte, afgelopen 30 september op het Gezondheidsfestival. De stralend blauwe lucht en het lekkere zonnetje hielpen natuurlijk mee. Op het Gezondheidsfestival gingen we in gesprek met inwoners van Wijchen over gezondheid en welbevinden. De Wijchenaren bleken bijzonder open.

Vanuit de Zorgalliantie hadden we voor de gelegenheid  als experiment de SENECA bus neergezet waar mensen hun fysieke gezondheid konden laten testen. Daarnaast waren studenten van de HAN aanwezig om met de inwoners in gesprek te gaan over hun mentale gezondheid: het welbevinden. Wat vinden ze belangrijk in hun leven? Zijn deze elementen voldoende aanwezig of missen ze dingen? Bezoekers zagen de meerwaarde van deze combinatie waarin werd gekeken naar zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Wijkdocent Saskia Sleijster: “De Wijchenaren waren bijzonder open. Ze vertelden heel gemakkelijk over hun leven.” Zo gaf een mevrouw aan dat ze slecht sliep, maar omdat ze er zelf geen last van had en er geen gezondheidsklachten waren, was de conclusie dat ze er niets aan ging doen. Ook dat is welbevinden.

Aandacht voor positieve gezondheid
Om het welbevinden in kaart te brengen, maakten de studenten gebruik van het spinnenweb model van Machteld Huber. Haar concept over Positieve Gezondheid wordt steeds meer overgenomen in de zorg en welzijn. Dit omdat bij Positieve Gezondheid niet de aandoening of beperking centraal staat, maar de mens met al zijn lichamelijke, sociale en spirituele behoeften. Het spinnenwebmodel is een handig gespreksmodel om de behoeften in kaart te brengen. De vele bezoekers vonden het interessant om te weten waar ze waarde aan hechten in hun leven en waar de verbeterpunten zitten. “Het was heel druk bij de bus, mensen waren nieuwsgierig naar hun gezondheid en welzijn. Ze durfden persoonlijk te zijn,” vertelt Saskia. “Er werd positieve gereageerd op het gebruik van het spinnenweb model. En een ander pluspunt: door deze gesprekken leren wij wat mensen bezighoudt.”

Het interessante aanbod van het testen van de gezondheid en het in gesprek gaan over welbevinden, maakten dat veel bezoekers een kijkje kwamen nemen. We willen bekijken of we deze combinatie vaker kunnen inzetten. Wilt u hierover meedenken? Laat het ons dan weten.

Gezondheidsfestival WijchenGezond
Het gezondheidsfestival wordt georganiseerd door WijchenGezond. Dit samenwerkingsverband is een initiatief van huisartsen, apothekers, MEER Welzijn, GGD Gelderland-Zuid en ZZG zorggroep. Samen hebben ze de ambitie Wijchen de gezondste gemeente van Nederland te maken. Tijdens het gezondheidsfestival presenteerden verenigingen en ondernemers op het gebied van gezondheid hun producten en diensten.