Ervaringsdeskundigheid op de kaart gezet

“Ik ben trots dat we met de Zorgalliantie en de HAN ervaringsdeskundigheid op de kaart hebben gezet en de verbinding hebben gemaakt met elkaar”, vertelt thematrekker Natasja Janssen. Ze neemt afscheid van haar rol als thematrekker ervaringsdeskundigheid bij de Zorgalliantie.

Lastig begin

Om ervaringsdeskundigheid op de kaart te zetten, heeft Natasja wel flink wat stappen moeten zetten. Ze startte midden in coronatijd, moest door een ‘jungle’ zoals ze het zelf noemt. “Het was niet altijd makkelijk. Verschillende afdelingen waren niet verbonden, waardoor onderlinge cohesie niet altijd aanwezig was. Daarnaast waren organisaties niet altijd klaar voor het thema en vak Ervaringsdeskundigheid.”

Ad Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn
Natasja was betrokken bij Team Inzet Ervaringswerkers, een team bestaande uit vooral ervaringsdeskundig dat zich bezighield met kennisontwikkeling en kwartiermaken rond ervaringsdeskundigheid. Eén van de speerpunten: de Associate degree Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn (Ad EZW) ondersteunen bij het opstarten. Dat is uiteindelijk gelukt. “De opleiding Ad EZW heeft een belangrijke rol binnen de HAN, maar ook een verbinding met de Zorgalliantie. De Ad is geland in de HAN en de regio.”

Andere hoogtepunten
Dat is niet het enige hoogtepunt. Het leertraject ervaringskennis- en ervaringsdeskundigheid in welzijn, een initiatief van de Zorgalliantie en uitgevoerd in samenwerking met Movisie, was ook iets om met trots op terug te kijken. En er kwamen altijd veel mensen op de tribuneactiviteiten rond het thema af. Deze activiteiten kunnen we nu borgen in verbinding met de Ad.”