Column

Alle lockdownmaatregelen zijn weer losgelaten. Het lijkt op dit moment ook weer een bijeenkomst seizoen. Zien jullie ook een wereld aan symposia, bijeenkomsten, en nog meer langs komen? En als je ze bezoekt deelt iedereen de mening dat het weer zo goed is om elkaar live te zien.

Ik ben dan ook erg blij dat ik nu mijn proefschrift mag verdedigen. Weer in een volle zaal, waar ik denk ik voor het eerst in mijn leven (en waarschijnlijk ook de laatste keer) mijn hele netwerk bij elkaar zie. Mijn collega’s, mijn familie, mijn vrienden, allerlei kennissen en mensen die in het onderwerp geïnteresseerd zijn en waarmee ik misschien daarna nog meer contact krijg. Want zo is elke ontmoeting een kans op nieuw netwerk.

En misschien is dat ook wel het belangrijkste wat we ook doen bij de Zorgalliantie/Centre of Expertise Krachtige Kernen. Op allerlei manieren ervoor zorgen dat mensen elkaar tegenkomen op onderwerpen die er toe doen en waar zij warm voor lopen.
Dan zou je zeggen dat je alle bijeenkomsten fysiek moet doen. Je herkent de ander beter als je de persoon ziet (sommige mensen zijn opeens veel groter in real life). En je praat ook informeel.

Maar digitaal heb je een groter bereik, meer mensen kunnen meedoen, het past gemakkelijker in een dag. En ook een digitale ontmoeting als start of tussendoor werkt uitstekend om een beweging op gang te brengen. Of contact te hebben. Juist omdat het niet alleen om dat moment gaat, maar ook om daarna. Zo weet ik dat een goede vriendin donderdag online vanuit huis meekijkt omdat ze de dappere beslissing heeft genomen mij te melden dat ze er fysiek bij te zijn nu veel te belastend vindt. En dan zegt ze zo mooi dat zij achter haar computer gaat glimmen van trots als ze mij daar ziet staan. Maar dat we op een ander moment samen vieren en het over zorgnetwerken gaan hebben.
Zo ontstaat beweging, zo spreid gedachtegoed zich uit.

Wat een mooie baan heb ik toch.

Oh ja; ik mag wel één keer mijn aanspreektitel noemen die jullie nooit hoeven te gebruiken. Ik zocht op wat ik word als ik Dr. word: weledelzeergeleerde vrouwe. Tjonge.

Wendy Kemper-Koebrugge
Programmamanager