Bezoek Japan door Dort Spierings

Dort Spierings is terug van 15 dagen Japan. “Het was een prachtige trip waarvan de helft werk gerelateerd was en de andere helft gevuld was met architectonische en culturele tripjes samen met mijn vrouw. Het was fantastisch!”

Dort was 2 jaar geleden al uitgenodigd door Toyo Universiteit in Tokio waar de Academie Built Environment een samenwerkingsovereenkomst mee heeft. Door corona liet de reis op zich wachten, maar half oktober was het eindelijk zover.

Lezing over ouderenhuisvesting
Dort genoot van 5 dagen Tokio waar hij onder meer professor Mizumura bezocht van Toyo Universiteit. “Ik heb 2 workshops meegedraaid en 2 lezingen gegeven. Over ouderenhuisvesting en over een gemeenschapshuis in Uden dat nagenoeg volledig draait op vrijwilligers,” vertelt Dort.

Tijd van hun leven
“Verder heb ik verschillende bestaande contacten bezocht en nieuwe verbindingen gelegd.” Dort heeft ook de studenten Bouwkunde Patrick en Ilse ontmoet die daar hun vrije minor volgen. Samen met de studenten bezocht hij 3 universiteiten (Toyo Universiteit, Kyushu Universiteit en de Shibaura Universiteit). “De studenten presenteerden daar hun onderzoek waarin ze de ontwerpmethode binnen de woningbouw in Nederland en Japan met elkaar vergelijken. Deze studenten hebben de tijd van hun leven. Daar vertellen ze half december uitgebreid over in de Built-Up.”

Studiereis werkveld
Er zijn nu zo’n 14 studenten naar Japan geweest. Een stuk of 5 hopen te gaan komend voorjaar en ongeveer 4 Japanse studenten van de Kyushu University vanaf volgend jaar naar hier.

Volgend najaar komt er vanuit de Zorgalliantie een studiereis voor het werkveld. “Mooi om te zien hoe het internationaliseringsprogramma naar Japan de afgelopen jaren van de grond is gekomen.”