Bewoners en studenten kijken samen online film in Kalorama Veste Brakkenstein

Woensdag 13 januari was het zo ver. Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuis Kalorama Veste Brakkenstein kunnen toch een film kijken. Er zijn minder activiteiten en er is minder bezoek, hierdoor ligt eenzaamheid op de loer. Met laptops, geleverd door de HAN, keken bewoners online met de jongeren samen naar een film, aangeboden door LUX Nijmegen/Picl. Na afloop gingen ze in gesprek over de bekeken film. Hierdoor ontstaat er toch een positieve verbinding met elkaar.

Samen online een film kijken, het idee maakte zowel de studenten als de bewoners van Kalorama Veste Brakkenstein direct enthousiast. “De studenten leefden helemaal op van dit project”, vertelt Astrid Hairwassers (wijkdocent, HAN) enthousiast. “Ze kregen er veel energie van. Ook om samen te werken met studenten van verschillende opleidingen. Het eerste plan was met elkaar in verbinding komen tijdens een algemene filmavond, maar door de coronamaatregelen was dat niet mogelijk. Door alle beperkingen van de coronamaatregelen raakten de studenten een beetje in een dip, maar gelukkig lukte het om het oorspronkelijke plan om te zetten naar een online filmmiddag. ”

De studenten volgen de hbo-opleidingen Voeding en Diëtetiek, Verpleegkunde en Ergotherapie en nemen dus ook de eigen kennis en techniek mee om het gesprek aan te gaan over de onderwerpen in de films.

“We moesten tijdens de voorbereiding rekening houden met veel factoren, zoals wifi, inlogcodes, accounts, laptops, filmgenres, microsoft teams en de tijden”, geeft student Jip (Verpleegkunde, HAN) aan. “We hebben goed nagedacht over hoe we het gingen aanpakken. Je werkt met een doelgroep waarbij je meer rekening moet houden dan met je studiegenootjes. Ik hoop dat de bewoners sowieso met een blij gezicht de online bijeenkomst hebben verlaten. Het gaat er ons om dat de mensen in deze tijd in een verpleeg- en verzorgingshuis toch nog iets leuks te doen hebben, en ik hoop dat wij voor dit klein beetje geluk hebben gezorgd. Het zou natuurlijk ook leuk zijn als dit een vervolg krijgt. Niet alle mensen kunnen samen naar een film gaan, ook niet na de pandemie.”

De studenten zijn actief bij Kalorama via Krachtige Leerkring Brakkenstein (Zorgalliantie). Dit is een van de vele labs en werkplaatsen van de HAN in de wijk. In deze leerkring trekken inwoners, professionals, studenten, organisaties, gemeenten, onderzoekers en docenten samen op in projecten.

Het was een gezellige middag. Er was veel belangstelling vanuit de wijk Brakkenstein voor de filmmiddag. De organisatie sluit een vervolg van deze manier van film kijken dan ook niet uit! Mocht je ook interesse hebben, meld je dan bij Irene Haslinghuis van Kalorama Veste Brakkenstein (e-mail: AB.Veste@kalorama.nl)

Over de deelnemende organisaties

LUX Nijmegen: vrijzinnig podium voor film, podium, en debat! Geniet van films, voorstellingen, spraakmakende programma’s en meer.
Meer informatie: www.lux-nijmegen.nl

Picl is een initiatief van mensen die gek zijn op Nederlandse Cinema en arthousefilms.
Meer informatie: www.picl.nl 

Kalorama Veste Brakkenstein biedt verzorging, verpleging en dagbehandeling. De locatie is verdeeld over meerdere afdelingen. Iedere afdeling is gespecialiseerd in verschillende vormen van verpleging.
Meer informatie: www.kalorama.nl/kalorama-veste-brakkenstein

De Zorgalliantie is een vraaggestuurd kennis- en leernetwerk van organisaties op het gebied van wonen, welzijn, zorg en onderwijs, ondersteund door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Het netwerk heeft als doel om de professionaliteit, het innovatie- en samenwerkingsvermogen van de deelnemers uit de praktijk en het onderwijs te bevorderen. Dit doen we in Krachtige Leerkringen. We betrekken daarin inwoners, professionals, organisaties, gemeenten, studenten, onderzoekers en docenten.
Meer informatie: www.zorgalliantie.com