“Als je ze hebt, en ze zijn enthousiast, dan willen ze wel”

Willen jongeren zich inzetten voor de leefbaarheid van hun dorp of gemeente, en zo ja, hoe dan? Dat zijn vragen die een aantal organisaties met behulp van de jongeren zelf heeft proberen te beantwoorden in het project ‘Jong Platteland’.

Op 7 juni 2019 kwamen meer dan 850 jongeren samen bij de JongerenTop in Appingedam. Kalvijn, een bekende YouTuber, gaf een optreden, er was eten en er waren workshops en groepsgesprekken. De dag was voorbereid door jongeren, in samenwerking met organisaties, gemeenten en bedrijven. Het doel van project ‘Jong Platteland’, om jongeren in het aardbevingsgebied een stem te geven en hun ideeën voor de leefbaarheid van hun dorpen te verzamelen, was ruimschoots gehaald.

Gedurende twee jaar heeft project Jong Platteland, met medewerking van onder andere het Centrum voor Expertise Krachtige Kernen van de HAN, gedraaid om te kijken hoe bijvoorbeeld dorpsraden in kleine gemeentes jongeren meer kunnen betrekken bij hun activiteiten. Korrie Melis, als onderzoeker betrokken bij dit project, legt uit: “Er zijn uiteindelijk drie pilots geweest, in Noord Holland hebben tien dorpen meegedaan, in Limburg vijf, en in Groningen was dus die JongerenTop.”

Uitgangspunten van Jong Platteland voor werken met jongeren: heb vertrouwen, maak je organisatie aantrekkelijk, sluit aan bij jongeren in plaats van andersom, geef ze serieus de ruimte en aandacht, en leer van elkaar. Korrie Melis: “Als je ze eenmaal hebt en ze zijn enthousiast, dan willen ze wel. Maar je moet je wel aanpassen. Elke maandagavond urenlang vergaderen, dat trekken ze niet.”

Met die ideeën in het achterhoofd zijn de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen, Dorpswerk Noord-Holland, Vereniging Kleine Kernen Limburg, Groninger Dorpen, Plattelandsjongeren NL en Krachtige Kernen HAN aan de slag gegaan met als resultaat tientallen activiteiten, nieuwe verbindingen en relaties, en vooral lokaal veel enthousiasme om nieuwe dingen te blijven organiseren. Er is een brochure beschikbaar voor geïnteresseerde organisaties.

Het mes van dit project sneed uiteindelijk aan twee kanten; deelnemende jongeren zijn zich bewuster geworden van de mogelijkheden die ze hebben om zelf wat te doen voor hun dorp. Aan de andere kant weten betrokken organisaties nu beter hoe ze jongeren kunnen werven en behouden. Het belangrijkste leerpunt van Jong Platteland is dat voor jongerenparticipatie vooral aanpassing nodig is. Melis: “Organisaties moeten zich aanpassen aan de jongeren.”

Jong Platteland was een van de 87 proeftuinen van het programma MDT van ZonMw (2018-2020). informatie over het Jong Platteland-project via: korrie.melis@han.nl.

-> download brochure (pdf)