Column: lerende netwerken

De Zorgalliantie bestaat al sinds 2009. En steeds meer daalt het in dat we als domeinoverstijgend netwerk, waarin wonen, welzijn en zorg samenwerkt met de HAN, een voorloper waren in onze regio’s. Tegelijkertijd zien we dat de tijd is veranderd. In alle regio’s zijn steeds meer domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden, waarin samen wordt gewerkt in onder andere het kader IZA-GALA. Samenwerking wordt normaler.
En dus moeten we ons als Zorgalliantie ook beramen op hoe we naar de toekomst kijken met onze participanten en alle betrokkenen. In onze gesprekken horen we dat de samenwerking met de HAN en met andere partners in de eigen regio of op een thema een groot goed is. En dat we moeten blijven zoeken naar hoe we deze meerjarige samenwerking samen financieren. Tegelijkertijd is de vraag of het huidige lidmaatschapsmodel nog passend is. Komend jaar is daarmee een overgangsjaar: om met elkaar het gesprek te voeren over nieuwe samenwerkingsmodellen in onze duurzame verbindingen.

Naast de netwerkontwikkelingen participeren we steeds meer in meerjarige programma’s; zoals de Sluitende Aanpak (GGZ-sociaal domein in Nijmegen-Rivierenland), de regiodeal Arnhem en Nijmegen en sinds kort ook het Nationaal Programma Arnhem-Oost. Prachtige voorbeelden van hoe we leren en onderzoeken verbinden aan maatschappelijke opgaves.

De vraag aan ons is steeds meer om (naast onze onderzoekskennis) ook onze expertise rondom lerende netwerken in te brengen. Hoe gaan we de transformatie vormgeven? En wat is het verschil tussen een projectorganisatie en een netwerkorganisatie? In de Sluitende Aanpak werken we de methode van Small Wins uit, als een manier om een grote beweging klein te maken. Om op casuïstiekniveau te leren en die beweging groter te maken: transforming one case at a time.

In de regiodeal Arnhem-Nijmegen geven we een leertraject rondom wijkgericht werken vorm. Waarin we aan de hand van projecten van de verschillende gemeenten leren hoe de relatie ligt tussen context-aanpak-impact. En vooral ook hoe je dat met inwoners samen doet.
En in het Nationaal Programma Oost koppelen we onderzoek aan een https://arnhem-oost.nl/dit-doen-we/uitleg-experiment-immerloo-schuldenvrij/.

Zo blijft het werken in netwerken altijd een dynamisch iets. Samen staan voor maatschappelijke opgaves en kennis toevoegen hieraan. Om te kunnen onderbouwen wat je doet, om te kunnen reflecteren op hoe je dat doet en om samen complexe uitdagingen hanteerbeer te maken!

Zo blijven we waardevol en relevant als Zorgalliantie.

Wendy Kemper-Koebrugge
Programmamanager Zorgalliantie & Krachtige Kernen