Pitch challenge provincie Gelderland: Achterhoeks instAPP’n
Achterhoeks instAPP’n is een app waarmee spontaan samen reizen in de Achterhoek wordt gestimuleerd en gefaciliteerd. De sociale verbondenheid van het platteland en autobezit zijn hoog op het platteland en in kleine kernen. De app combineert deze twee kenmerken. Een sociale app waarmee je kan meerijden met dorpsgenoten die al onderweg zijn. Ook is het spontaan: je hoeft je rit niet een dag van te voren te plannen, maar op het moment dat je een vervoersbehoefte hebt. Met behulp van deze app wordt de individuele bereikbaarheid van (kwetsbare) bewoners in kleine kernen vergroot. De komende tijd gaan Centre of Expertise Krachtige Kernen samen met lector René Bakker van kenniscentrum IT en Media Achterhoeks instAPP’n in de praktijk testen.
Bekijk de video over Jan.
Jan heeft epilepsie waardoor hij geen auto mag rijden. Elke dag reist hij heen en weer tussen zijn werk in Zevenaar en zijn huis in Meddo. Op een dag rijden de treinen niet door een wisselstoring en pakt Jan zijn telefoon uit zijn tas. Hij start de Instapp app op en geeft aan dat hij weg wil.
Jacqueline uit Meddo werkt in Arnhem. Ze heeft een auto en elke dag heen en weer. Tijdens het rijden zegt haar telefoon plotseling: “Jan, de broer van Berend, moet ook naar Meddo. Wil je hem meenemen? 7 minuten extra reistijd. ” Jacqueline kent Berend van de muziekvereniging en zegt “Ja.” tegen haar telefoon (zonder deze aan te raken). De navigatie gaat aan en 15 minuten later zit Jan bij haar in de auto.
Startups met samenreisoplossingen springen als paddenstoelen uit de grond en ook gevestigde bedrijven zoals vervoerder Breng komen met mobiele toepassingen.
De Instapp is op zichzelf geen concurrent voor deze apps. De sociale component is een middel waarmee andere apps mogelijk hun adaptie en acceptatie in het platteland kunnen versnellen. De droom is dan ook om samen te werken met een of meerdere bestaande platformen om zo de achterhoek zo snel mogelijk te ontsluiten.