Terugblik Zorgalliantiecafé

Door Ilse Menheere
Dat impact ondernemen steeds meer in beeld is, bleek ook medio december weer bij de bijeenkomst van de Zorgalliantie, waar impact ondernemers zich verzamelden in het Museumpark Orientalis.
Zorgondernemer Jasper Vendelmans van DIT Coaching vertelde niet alleen hoe hij impact creëert voor mensen en voor de samenleving, maar ook hoe hij met andere co-creators waarde toevoegt aan Orientalis: mooie nieuwe (impact) initiatieven die momenteel ontplooid worden en het park nieuw leven inblazen.

Een voorbeeld hiervan is Malus: een Saplokaal in de Romeinse straat van het park. Daar worden appels geperst zonder druk door jongvolwassenen met autisme en een achterstand op de arbeidsmarkt. Op die manier krijgen ze een zetje om weer te kunnen participeren in de maatschappij. De toekomst van het Museumpark werd toegelicht door Marieke Jansen van Orientalis. Met natuur, innovatie en impact als rode draad.

Onderzoek impact ondernemen en communities
We kregen hier de kans om ons vierjarig onderzoek impact ondernemen en communities van het Lectoraat Kansrijk Ondernemen en het Lectoraat Human Communication Development toe te lichten. In het onderzoek willen we leren hoe gemeenschappen rondom impact ondernemers en impactmakers steun bieden aan initiatieven die impact creëren (bijvoorbeeld, als iemand ouderenzorg organiseert voor de buurt hoe andere mensen uit de buurt daar, middels vrijwilligerswerk of andere vormen van steun in kennis en ervaring aan bij kunnen dragen).

Tijdens het Zorgalliantiecafé presenteerde Bart Doorneweert ons project aan de hand van concept praatplaten. Daarmee haalden we op wat wel en niet aanspreekt/herkenbaar is vanuit de groep, om hiermee de praatplaten aan te scherpen. Belangrijke discussiepunten ontstonden rondom de impact ondernemer of –maker; in hoeverre gaat het om een eenling? Is er vaak niet sprake van een groep of team? Tegelijk is het wel zo dat het starten van een initiatief vaak afhangt van iemand die de kar trekt.

Een ander discussiepunt richtte zich op de deelnemers in de community. Waar bevinden eventuele financiers van impact initiatieven zich? Kunnen we die vangen onder de burgers, ondernemingen en overheid of toch apart benoemen?

Het uiteindelijke doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in wat bevorderend en belemmerend werkt voor een impactondernemer en -maker om het initiatief te kunnen laten slagen en hoe de community daarin kan ondersteunen. Zo kunnen we uiteindelijk een journey van en voor de impact ondernemer en -maker maken. Daarnaast bieden we handreikingen hoe een impact community, als een systeem om de impact ondernemer of -maker heen, hen kan ondersteunen met de juiste hulp, in de juiste vorm en op het juiste moment.

Impact op onderwijs
Tot slot wil de HAN University of Applied Sciences met deze input het onderwijs voeden. We willen zien hoe onderwijs structureel een plek zou kunnen krijgen in impact communities van impact ondernemers en –makers om onderwijs aan de goede initiatieven te kunnen laten bijdragen en studenten te laten kennismaken met ‘brede welvaart’. Een uitdagende stelling vanuit de deelnemers van het Zorgalliantiecafé werd daarover ingebracht: het onderwijssysteem kan in deze context niet beperkend zijn. Zij moet meekunnen in het tempo, de ontwikkelingen en de prioriteiten die er in de impact community leven. Werk aan de winkel dus!

Meer informatie
Voor meer informatie over het onderzoek of over impact ondernemen? Neem contact op met Janneke Delisse (Janneke.Delisse@han.nl)

Onderzoekers: Bart Doorneweert, Janneke Delisse, Ilse Menheere, Harriët Onderstal

Kijk voor meer informatie over het Museumpark: https://www.museumparkorientalis.nl/

Lees meer over het project Impact Ondernemen.

Met dank aan: Jonathan van Deutekom, Jasper Vendelmans en Marieke Jansen en alle deelnemers!